Учени откриха начин да произвеждат биогориво от текила

Учени откриха начин да произвеждат биогориво от текила

Изследователи от Университета в Сидни, Австралия, откриха как може да се произвежда устойчиво биогориво от растението агаве.

Agave tequilana е растение от Мексико, традиционно използвано за приготвянето на текила. Но вместо шотове, то има потенциал да започне да пълни и резервоари като зелена алтернатива на нефтените продукти.

Какво е биогориво?


За биогориво се счита всяко гориво, получено от жива материя, вместо да се произвежда от бавните геоложки процеси, участващи в образуването на изкопаемите горива като нефт. Биогоривата се смятат за форма на възобновяема енергия и обикновено се произвеждат от растения. Биогоривото често се прави от захарна тръстика, царевица, гъби и дори водорасли.

Благодарение на това, че захарната тръстика е растението, което масово се използва за биогориво, Бразилия е световен лидер в производството на етанолно гориво и се занимава с това от 70-те години. Реколтата от захарна тръстика е особено полезна, тъй като връща около осем пъти повече енергия, отколкото е инвестирана в нея.

Агаве текила ли е най-доброто растения за производство на биогориво?

Изследванията все още не са потвърдили, че растението агаве е най-добрият вариант, но е описано като „победител от икономическа и екологична гледна точка в производството на биогорива“ от проф. Тан от университета в Сидни. Според изследването това растение се оказва по-ефективна алтернатива от захарната тръстика и царевицата и е с предимства в полусухи региони като тези в Австралия.

„То може да расте в полусухи райони без напояване, не се конкурира с други хранителни култури и не изисква допълнителни доставки на вода и торове. Агавето е устойчиво на горещина и суша и може да оцелее в сухите лета на Австралия", допълни проф. Тан.



Докато захарната тръстика дава 9900 литра на хектар всяка година, агавето я превъзхожда по редица стойности, включително еутрофикация на сладководни води, морска екотоксичност и най-важното - консумация на вода. Именно поради тези си характеристики се разглежда като по-екологична култура за използване.

Специалистът по еко мобилност в Европейската обсерватория за алтернативни горива (ЕАFO) Флорис Джусма споделя, че откритията покрай растението агаве „звучат обещаващо“.

 „Почти няма нужда от вода, расте на места, където почти нищо друго не може да расте (скалисти, песъчливи и горещи райони) и следователно не се конкурира с други видове култури (т.е. храна)."

Най-важното според Джусма е, че „не е необходимо да се сече гора или джунгла, за да се отглежда това растение".

Проучването използва химични анализи на агавето от пилотна ферма в Каламия Естейт, Куинсланд. Д-р Кендъл Корбин, водещ изследването, заявява: „Най-прекрасното е, че резултатите от химичния анализ могат да имат реално приложение в света.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: