Лондонското сити след Brexit

Лондонското сити след Brexit

Връщането на безпроблемния трансграничен бизнес с блока зависи от решенията за еквивалентност на властите както във Великобритания, така и в ЕС

Седмица след началото на новата година Лондонското сити започва наистина да осъзнава бъдещето си след Brexit: споразумението за финансови услуги с Европейския съюз може да е твърде ограничено, за да защити господстващото положение на финансовия център на Великобритания. Това съобщава Bloomberg. 

Дори след постигането на търговско споразумение, финансовите ръководители са притеснени от отделния процес за осигуряване на „еквивалентност“, за решаването на който не е предвиден краен срок. Великобритания се отказа от „паспортните“ си права за трансгранично банкиране, така че лондонските фирми, които се надяват да правят бизнес в ЕС, ще трябва да разчитат на Брюксел да прецени дали правилата на Великобритания са достатъчно стабилни във всяка област на финансите. 

ЕС е разрешил достъп до доминиращите клирингови къщи в Лондон до юни 2022 г., за да поддържа стабилни пазарите на деривати, но не е склонен да разшири същите права за инвестиционно банкиране и търговия с акции. От страна на Обединеното кралство Сунак едностранно предостави еквивалент на европейските фирми за капитал, одит и застрахователни стандарти през ноември. Великобритания по-рано заяви, че британските фирми могат да продължат да търгуват с всички акции в ЕС, дори ако не може да се постигне взаимна еквивалентност. 

В първите дни след Brexit Лондон загуби 6,3 милиарда евро (7,7 милиарда долара) при ежедневна търговия с акции до борсите в ЕС на 4 януари - първия работен ден след преходния период. Загубата увеличи призивите на финансовите компании и фондовата борса в Лондон (LSE) към политиците да облекчат правилата и да помогнат на Ситито да получи конкурентно предимство пред европейските си колеги. 

„Търговията с акции в ЕС изчезна и няма да се върне“, каза Дейвид Хоусън, президент на Cboe Europe, най-голямото място за акции на ЕС в Лондон. 
Макар и драматично, промяната едва ли ще има осезаемо въздействие върху данъка, генериран от търговията с акции в Обединеното кралство, който беше над 3 милиарда паунда миналата година. Регулаторите във Великобритания и Европа предупредиха, че пазарите могат да станат нестабилни и неуправляеми.  

Банкерите и мениджърите на активи заявиха, че седмицата до голяма степен е без прекъсвания. Това се дължи на години на подготовка от фирми, някои от които включваха преместване на бизнес - макар и по-малко, отколкото във Великобритания първоначално се опасяваха. Фирми като JPMorgan Chase & Co. и Goldman Sachs Group вече са преместили десетки работни места и стотици милиарди долари активи, докато мениджърите на активи, включително Janus Henderson Group Plc и Standard Life Aberdeen Plc, използват средства в Люксембург и Ирландия за клиенти вътре в блока. Други като Hargreaves Lansdown Plc са решили да спрат да продават на европейските клиенти. 

Връщането на безпроблемния трансграничен бизнес с блока зависи от решенията за еквивалентност на властите както във Великобритания, така и в ЕС. Клоновете на големите европейски банки в Лондон може да се  изправят пред особено предизвикателство, търгувайки деривати на стойност трилиони евро, поради противоречиви разпоредби на Обединеното кралство и ЕС. И въпреки че търговията с акции на ЕС може да се е дистанцирала от Лондон, Великобритания планира да отмени забраната за търговия с швейцарски акции. 

Органът за финансово поведение облекчава препятствията, за да насърчи инвеститорите да търгуват с големи поръчки, и преразглежда правилата за търговия с деривати. Финансовият министър Риши Сунак предложи реформи, за да привлече по-голяма част от зараждащата се зелена финансова индустрия. Обмислят се промени, които ще  позволят на Великобритания да се конкурира по-добре със САЩ, Хонконг и европейските градове. 

Според Филип Хамптън, бивш председател на NatWest Group Plc., значението на Лондон за капиталовите пазари не може да бъде пренебрегнато. „Някои от предимствата на Лондон - история, право, език - не могат лесно да бъдат конкурирани от други центрове. Лондон все още има за какво да се бори, а има и средствата за борба", добави той. 

„Цялата ни стратегия за преговори беше доста пренебрежителна към Ситито и ще съжаляваме за това. Мисля, че промяната през следващите 10 години може да бъде доста дълбока“, каза в интервю Пол Майнерс, бивш министър на града и член на Камарата на лордовете. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: