Рибарите с лодки под 10 метра – вече в раздел „Дребномащабен риболов“

Рибарите с лодки под 10 метра – вече в раздел „Дребномащабен риболов“ Снимка: 123rf.com

Целта е да се разграничи стопанският риболов от дребномащабния

Промени в Закона за рибарството и аквакултурите предвиждат създаването на отделен раздел като стопанска дейност - „Дребномащабен риболов“ в Черно море, с риболовни кораби под 10 метра. Това е една от новостите в предложения законопроект, които предстои да бъдат гласувани окончателно през януари, съобщи БНР.

Да се разграничи стопанският риболов от дребномащабния е една от важните промени в законопроекта за рибарството и аквакултурите, които бяха приети на първо четене. Оттам могат да дойдат и облекчения за рибарите, коментира народният представител Иван Вълков. 

„Това беше важно разделяне на стопанския риболов от дребномащабния, тъй като има разлика между двата вида риболов. Това е едно от нещата, които не бяхме възприели от европейската директива до момента“, обясни той.

Бургаският депутат посочи, че по темата и подготвените изменения са проведени редица обществени консултации и няколко обсъждания през месеците септември, октомври и ноември 2020 г. Разгледани са били всички предложения, подадени от различни организации в рибарския сектор. Освен дебати за дребномащабния риболов, такива ще има и в посока с т. нар. билет за любителски риболов в Черно море, който вече ще се изисква според текстовете. Допустимият улов е 5 кг. на ден, независимо от вида на рибата. 

Според Димитър Янчев от „Морски сговор“, представляващ рибарите в Ченгене скеле обаче, промените в Закона за рибарството и аквакултурите внасят повече ограничения, отколкото да облекчават рибарите. Според него няма смисъл от въвеждането на толкова забрани, тъй като България и Румъния, взети заедно и заедно със стопанския риболов, имат по-малко от 3% от улова в Черно море. Необходим е съвсем друг подход, със забрани нищо няма да се получи, коментира още Димитър Янчев.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: