Древната Антарктида вероятно е имала тропически гори

Древната Антарктида вероятно е имала тропически гори Снимка: lifeglobe.net

Откриха под арктически лед останки от тропическа гора на възраст 90 милиона години

Представяйки си климата на Антарктида, у повечето от нас възникват асоциации с кучешки впрягове, снегоходи и изследователи, които с последни сили се опитват да стигнат до този район, преодолявайки снежните преспи, леда и ниските температури, пише електронното издание lifeglobe.net.

Континентът, който изследователите са открили в началото на 20-ти век, не е място, където може да се отиде без най-топлите дрехи, техника и надеждна екипировка. Но днес учени, палеонтолози и други експерти по древните епохи казват, че Антарктида не винаги е била такава. Някога, много отдавна, пейзажът ѝ е приличал повече на тропическите гори, а температурата ѝ е била достатъчно мека.

Трудно е да си представим, но преди около 90 милиона години ландшафтът на Антарктида може да бъде охарактеризиран най-добре като умерен. Анализът на пробите от дънните отлагания показва, че там е имало буйна растителност. Екип от международни експерти, включително геолози и палеонтолози, пробива леда, за да разкрие тайните на миналото. Учените работят на ледоразбивача RV Polarstern в морето Амундсен близо до ледника Пайн Айлънд.

Поради яркото си оцветяване, една от пробите подтиква изследователите да направят компютърна томография. В образеца са открити така наречените "коренови вкаменелости" - невероятно добре запазени останки от растителност. Такива вкаменелости са характерни за блатистите тропически гори на умерения пояс.

Учените предполагат, че Южният остров на Нова Зеландия е най-близко съпоставим с пейзажа, който е съществувал под леда на Антарктида преди милиони години. Открили са следи от хвойнови и други иглолистни дървета, папрати и дори цъфтящи растения, но засега не са се натъкнали на никакви вкаменелости от животни. Въпреки това вярват, че тук някога са бродили динозаври, летящи рептили и различни насекоми. Няма съмнение, че такива находки ще продължат да бъдат откривани и в бъдеще, тъй като Антарктида е в топ 10 на най-малко изследваните места на Земята.

Членовете на екипа заявяват, че в миналото през лятото в региона на Антарктида е било доста горещо, а през зимата температурите не са били толкова екстремно ниски, с каквито днес свързваме Антарктида. Освен това не е имало период от четири месеца, през който да няма слънчева светлина (полярна нощ). Именно поради дългото отсъствие на слънчева светлина днес на Антарктида не може да съществува каквато и да е растителност.

Земята продължава да се развива и да се променя, не оставайки никога статична. Тревожим се, че планетата се изменя преди всичко поради глобалното затопляне, но е очевидно, че това е твърде опростено и едностранчиво. Някога Земята е била дом на динозаври и тропически гори в най-невероятните места, но климатичните модели са се променили и мутирали не само поради човешката дейност, но и поради множество други фактори.

Подобни открития са утешителни в известна степен в днешното време, когато за всичко обвиняваме модернизацията и сме склонни да забравяме, че Майката Природа сама по себе си също внася много изменения в климата на планетата.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: