"Соларният бум" в Германия ще продължи и през 2021 година

"Соларният бум" в Германия ще продължи и през 2021 година

По предварителни данни от декември м.г., през 2020 г. в Германия  са въведени 4,8 ГВт фотоволтаични централи. С това страната става най-големия пазар на соларни системи в Европа. Според германската Асоциация на слънчевата индустрия (BSW-Solar), към края на октомври в Германия има 2 милиона фотоволтаични инсталации. От фотоволтаични панели и клетки, до слънчеви акумулатори и колектори, инсталациите са нараснали с 25% в сравнение с 2019 г. Според предварителния годишен доклад на BSW, почти всеки десети киловатчас, консумиран в Германия тази година, произтича от слънчева енергия. 

Причините за този ръст според експертите трябва да се търсят в нарастващото потребителско търсене, стремежът към енергийна независимост, по-ниските цени на слънчевите технологии, подобрените условия на субсидиране и нарастващата популярност на електрическите автомобили.  

Въпреки че изминалата година беше предизвикателство и за германската слънчева индустрия, в крайна сметка тя беше успешна поради премахването на някои пазарни бариери, отбелязва BSW. Докато германското правителство си е поставило за цел да удвои капацитета на слънчевите електроцентрали до края на десетилетието, изследователите в областта на енергетиката и климата обаче смятат, че ще е необходимо утрояване, твърдят от индустриалната асоциация.  

Търсенето на слънчеви технологии в отоплителния сектор също се увеличи след години на спад. BSW изчислява, че през 2020 г. продажбите на слънчеви отоплителни системи са се увеличили с повече от 25%.  През първите три тримесечия на годината Федералната служба по икономика е регистрирала трикратно увеличение на броя на заявленията за субсидии за слънчеви топлинни системи в сравнение със същия период на миналата година. BSW очаква през 2020 г. пазарът да нарасне с 4,6 до 4,8 GW в сравнение с около 3,8 GW през 2019 г. 

Очакваме германското правителство да увеличи значително климатичните цели и темповете на соларизация преди парламентарните избори, съгласно зелените цели на ЕС“, каза Карстен Кьорниг, управляващ директор на BSW, като добави, че съществува "непреодолима готовност за инвестиции сред частните потребители и в бизнес общността", дори при пандемични условия. По думите му, чрез с преместване на няколко лоста в енергийната политика на страната, темпът на соларизация може да бъде удвоен, като в същото време се намали зависимостта от субсидии.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: