Актуална информация за епидемичната обстановка на 02.01.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 02.01.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

Съединените щати остават лидер в броя на потвърдените случаи с коронавирус, където са установени над 19,9 милиона заразени. На второ място е Индия (10,2 милиона), на трето - Бразилия (7,6 милиона), на четвърто - Русия (3,1 милиона), на пето - Франция (2,6 милиона).

Повече от 2 милиона заразени са регистрирани и във Великобритания, Турция, Италия, над 1,9 милиона случая в Испания.

 

Общите карантинни мерки, които са в сила в Гърция, ще бъдат затегнати до 11 януари, в страната се затварят фирмите за услуги, на които досега бе разрешено да работят. Това съобщи в събота говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас.

От 06,00 ч. местно време на 3 януари до 06,00 ч. на 11 януари ние ще останем вкъщи отново, тъй като всички дейности и услуги, които постепенно бяха разрешени преди Коледа (25 декември), се преустановяват“, каза Пецас. По-специално се спира продажбата на стоки по предварителна поръчка в универсални магазини, работата на книжарници, фризьорски салони, салони за манкюри, автосервизи, а също така са забранени ловът и риболовът.

Забраната за пътуване и напускане на домовете влиза в сила от 21,00 ч. местно време до 05,00, тя не се отнася само за онези, които ходят на работа, както и за тези, които се нуждаят от медицинска помощ. Църквите ще останат затворени за вярващи и няма да има традиционни церемонии на Богоявление (6 януари), каза говорителят на кабинета.

Според Световната здравна организация (СЗО) броят на хората, заразени с коронавирусна инфекция в света, е над 81,9 милиона, от които над 1,8 милиона са починали. Според актуални данни от университета „Джонс Хопкинс" повече от 84 милиона души са се заразили в света, 1,82 милиона са починали.

Британският" щам на коронавируса, който е по-заразен, според лекарите, е открит в още една държава - Виетнам.

СЗО официално одобри използването на ваксините Pfizer и BioNTech. Това ще позволи на държавите да ускорят регулаторните процедури, а на международните организации - да ги разпространят в нуждаещите се страни.

У нас:

Процентът на положителните тестове за COVID-19 у нас намалява, показват данните в Единния информационен портал. За последните 24 часа са регистрирани 274 нови случая на заболяването при взети общо 2447 проби, от които 1831 са тествани с PCR тест, а 616 с бърз антигенен тест. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: