Удължиха срока за компенсиране на безработните до 31 януари

Удължиха срока за компенсиране на безработните до 31 януари

Социалният министър продължи действието на мярката заради новите противоепидемични мерки

Работниците, които са в принудителен неплатен отпуск заради усложнената епидемична обстановка, ще получат компенсация от държавата. Заповед за това е издала Деница Сачева, министър на труда и социалната политика. 

Удължаването на подкрепата произтича от заповедта на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, която удължава действието на противоепидемичните мерки. Преди тази заповед се очакваше те да бъдат разхлабени на 21 декември, но това не се случи.

Според новата заповед до 31 януари компенсации ще могат да получат работещите в заведения - барове, механи, винарни, бирарии, кафенета. Езикови и образователни центрове, други обучителни центрове и школи, професионални колежи, както и наетите в туристически фирми също ще могат да се възползват от помощта.

До 31 януари компенсации могат да получат и работещите във всички търговски обекти, които са в търговски центрове от една или повече сгради с магазини или търговски центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, дрогериите, оптиките и зоомагазините, чиято дейност не е преустановена. До същата дата финансова подкрепа се предвижда и за служители в игрални зали и казина, както и във фризьорски и козметични салони, включително търговски центрове тип МОЛ.

За компенсации до 31 януари 2021 г. може да кандидатства и персоналът на кина, дискотеки, пиано и нощни барове, нощни клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито. 

Право на компенсация имат още заетите в икономическите дейности, свързани с концерти, създаване и представяне на представления на живо като оперни, оперетни, циркови и други сценични произведения, режисьори, продуценти, сценографи, дизайнери на костюми и осветление, технически специалисти. Компенсациите обхващат и работещите в сектори, свързани с всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, както и работещите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж.

Персоналът на частните детски градини и ясли, както и на музеите може да получи компенсации до 3 януари 2021 г. След тази дата те ще възобновят дейността си.

За всеки ден неплатен отпуск работещите във временно спрените бизнеси могат да получат по 24 лв. до края на 2020 г. От 1 януари 2021 г. по предложение на Министерството на труда и социалната политика компенсациите ще са 75% от осигурителния доход на наетите за октомври 2020 г.

 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: