Социалното министерство предлага 75% компенсации за затворени бизнеси

Социалното министерство предлага 75% компенсации за затворени бизнеси

Мярката „Запази ме" ще се изчислява на база на осигурителния доход на работниците в принудителен отпуск заради пандемията

Компенсациите за работниците от затворените бизнеси да бъдат 75% от осигурителния им доход. Такова предложение за следващата година е подготвило Министерството на труда и социалната политика. 

В момента по мярката „Запази ме“ служителите получават по 24 лв. на ден, когато са осигурени на 8 ч. и са в неплатен отпуск. На практика това е двойният размер на минималното обезщетение за безработица в страната, като представлява малко над 80% от минималната работна заплата.

Новото предложение няма да намали размера на компенсациите, те ще са индивидуални спрямо осигурителния доход на конкретния работник. Очаква се служителите да получават повече от сегашните 24 лв. на ден. 

Предстои измененията в мярката „Запази ме“ да бъдат обсъдени с работодателите и синдикатите в Националния съвет за тристранно сътрудничество, след което да бъдат внесени за разглеждане от Министерския съвет.

До момента подадените заявления за компенсации по „Запази ме“ са 4019 за 19 576 работници. Одобрени са 690 компании за 2900 служители, a 1012 от тях вече са получили средствата си по банков път.

Почти половината от одобрените за компенсации работят в ресторанти и питейни заведения, сочат данните на Агенцията по заетостта.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: