Една трета от обектите на ЮНЕСКО са застрашени от изменението на климата

Една трета от обектите на ЮНЕСКО са застрашени от изменението на климата Снимка: pixabay

Отчетено е влошаване на състоянието на някои от природните обекти под закрилата на ЮНЕСКО, което означава значителни рискове за биоразнообразието

В излезлия вчера доклад на Международния съюз за защита на природата (IUCN) се посочва, че състоянието на редица природни обекти, част от световното наследство на ЮНЕСКО, се влошава, съобщава Le Figaro. Оценката на експертите показва, че положението на 16 от тях се е влошило от 2017 г., когато е бил представен предишният доклад, докато при 8 има подобрение. Според доклада, през 2020 г. 30% от защитените обекти пораждат „сериозна загриженост“, а 7% са на „критичен“ етап.

Списъкът на световното наследство включва 252 природни обекта с обща площ от 3,5 милиона км², разположени в 95 страни. „Това са едни от най-ценните места в света и ние дължим на следващите поколения тяхното опазване”, казва Бруно Оберл, генерален директор на IUCN в прессъобщение. Докладът подчертава спешността за справяне с екологичните предизвикателства в глобален мащаб.

През 2020 г. изменението на климата се е превърнало в най-голямата заплаха за тези необикновени места, според IUCN. Въздействията на климата - повишена честота и сила на пожарите, щети, причинени от бури, суша и др. - често са придружени с натиск от различни инвазивни видове, както и от туризма. Опасност представляват и ловът, риболовът, пашата на добитъка.

Докладът отбелязва и последиците от пандемията за около петдесет защитени обекта. Докато намаляването на туристическия натиск е било от полза за някои от тях, то в повечето случаи кризата е имала отрицателни последици. Затварянето на природните паркове е довело до значителна загуба на доходи, а незаконните риболовни и ловни дейности са се увеличили, като по-малко служители са били склонни да ги предотвратят.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: