Най-лошата Коледа от времето на Втората световна война

Най-лошата Коледа от времето на Втората световна война Снимка: pixabay

Малко преди края на преходния период за Брекзит, във Великобритания се разрази хаос: бушува нова мутация на коронавируса, на пристанището в Дувър се образува задръстване с камиони. И не се очаква сделка с ЕС", пише германското списание Der Spiegel.

Във Великобритания новата мутация на коронавируса изпревари Брекзит: от неделя вечерта движението към Франция през Евротунела е спряно. За камиони, пресичащи Ламанша до Кале, пристанището в Дувър също е затворено. Този сценарий се очакваше едва след 31 декември, края на преходния период за Брекзит. Но от края на седмицата европейските държави една след друга затварят границите си за посетители от Великобритания", съобщава изданието.

Новата мутация на коронавируса, разпространяваща се предимно в Англия и според съобщенията силно заразна, води страната към мрачна и тъжна Коледа, без семейни тържества и вероятно недостиг на прясна храна от континента." Кметът на Лондон Садик Хан в интервю за SkyNews заяви, че това е „най-лошата Коледа от края на Втората световна война.

При това в миналата сряда премиерът Борис Джонсън заяви, че е „нечовешко“ да се забранява на хората да се събират по празниците.

А сега самият Джонсън е осмиван в Twitter, наричайки го Гринч, като недоволния  герой на филма, откраднал Коледа: в събота с внезапното си изявление той отмени плановете на почти 18 милиона души, живеещи в Лондон и югоизточната част на Англия. Жителите на тези региони, с редки изключения, ще трябва да си останат у дома. Те не могат нито да напуснат, нито да празнуват Коледа с роднини и приятели от други семейства", се казва в статията.

В началото на пандемията Джонсън заложи на идеята за „стадния имунитет“, той въведе локдауна по-късно, отколкото в други европейски страни, и по този начин загуби ценно време", отбелязва изданието.

През септември той дълго се съпротивляваше на съветите на учените да въведе второ временно блокиране и едва сега, преди Коледа, той рязко променя курса, въпреки че правителството знаеше за новата мутация поне от октомври. В същото време Великобритания се нарежда на второ място в Европа по брой смъртни случаи от коронавирус."

В допълнение нерешителният курс на Джонсън изостри икономическата криза: блокировките започнаха твърде късно и поради това трябваше да се запазят относително дълго. Службата за фискална отговорност изчисли, че през 2020 г. рецесията ще бъде 11,3%, което ще бъде най-лошият показател от 300 години насам."

Зигзагообразният курс предизвика огромно объркване сред британците", отбелязва авторът на статията. „Тъй като правилата и стратегията се променят толкова бързо, мнозина вече не ги приемат на сериозно. В събота вечерта, например, на гарата Сент Панкрас в Лондон настъпи хаос и блъсканица,  когато хората се опитаха да напуснат столицата в последния момент. Подобна ситуация имаше в неделя вечерта и на летищата."

В коронахаоса остана почти незабелязано, че новият срок за Брекзит е изтекъл без резултат. Всъщност Европейският парламент предупреди, че Лондон и Брюксел трябва да са постигнали споразумение преди миналата неделя, за да може да бъде ратифицирано преди края на преходния период на 31 декември. Но и тук Джонсън се колебае и чака", коментира Der Spiegel.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: