Димитър Радев: От 1 януари 2024 г. пазаруваме в евро

Димитър Радев: От 1 януари 2024 г. пазаруваме в евро Снимка: БНБ

Над 14 хил. фирми и около 95 хил. домакинства са се възползвали от мораториума върху кредитите по време на кризата, казва управителят на БНБ

Присъединяването на лева към европейския валутен механизъм и на страната към Банковия съюз е едно забележително постижение, при това в много трудна и мрачна година. Този акт, наред с всичко друго показва, че страната има капацитет да решава сложни стратегически задачи дори при трудни условия." Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев по Нова телевизия. Според него сме направили първата стъпка към присъединяване към еврозоната.

„Банковият съюз е първата институция от еврозоната, на която България става пълноправен член с всички произтичащи от това права и отговорности. Имаме достъп до много важна информация, какъвто достъп нямахме преди присъединяването. Вземането на информирани решения по повод на Банковия съюз е нещо изключително важно”, каза още Димитър Радев. И прогнозира, че възстановяване на икономиката от кризата може да се очаква след средата на 2022 г.

Според него на 1 януари 2024 г. най-вероятно българите ще започнат да пазаруват с евро. 

Влизането на страната ни в ERM 2 ще ускори процеса на реално доближаване на икономиката ни до тази на еврозоната, а също на доходите ни до средноевропейските. Прогнозата за лихвите през следващата година е, че ще останат на същите нива. 

На фона на кризата ситуацията в банковия сектор сега е не по-лоша от тази в началото на пандемията. Банковият сектор е бил добре подготвен, централната банка е предприела мерки за над 9 милиарда лева още през март, а самите банки подхождат разумно и формират резерви, които да им помогнат да посрещнат рисковете и през 2021 г., обясни още Радев. 

По думите му над 14  хил. фирми и около 95 хил. домакинства са се възползвали от мораториума върху кредитите по време на кризата. Облекчението, което разсрочва плащанията, не опрощава лихвите по тях, напомня гуверньорът на Българската народна банка.

„Ако говорим за кредитополучателите, трябва ясно да кажем, че тези, които са недобросъвестни, не могат да се възползват от мораториума. За недобросъвестни се смятат тези, които преди началото на кризата не са плащали своите задължения повече от три месеца”, посочи той.

Противно на очакванията по време на пандемия БНБ отчита повишение в кредитите и за бизнеса, и за домакинствата в сравнение с миналата година. За първите 10 месеца на годината депозитите в банките са се увеличили с 5 млрд. лева. По думите му депозитите на домакинствата са общо 59 млрд., а тези на фирмите и бизнеса - 31 млрд. лева.

Най-сериозен ръст бележат ипотечните кредити”, каза още Радев. 

Димитър Радев отбеляза, че мораториумът върху кредитите не може да бъде дългосрочен инструмент.

„Има две основни групи от мерки, които се следват както глобално, така и в България. Едната група мерки е за по-високи фискални разходи, като тези мерки се провеждат от страна на правителствата. Втората група мерки е свързана със стимулиращата парична политика и тези мерки се провеждат от централните банки, коментира банкерът. Той нарече идващата 2021 г. „обещаваща”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: