Разпоредиха спешна проверка на дейността на НК "Железопътна инфраструктура"

Разпоредиха спешна проверка на дейността на НК "Железопътна инфраструктура" Снимка: pxhere.com

Повод за спешната проверка са зачестилите инциденти по жп мрежата, последният от които е от вчера вечерта, при който загина техническият ръководител на обекта.

По разпореждане на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков от днес започва проверка на организацията на дейностите в НК „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). В обхвата на одита се включват финансовото управление и контрол на компанията, системите за управление на безопасността, както и процедурите за безопасни и здравословни условия на труд.

Повод за спешната проверка са зачестилите инциденти по жп мрежата, последният от които е от вчера вечерта .Снощи в 22.00 ч., в междугарието Горни Дъбник – Телиш, бърз влак, пътуващ по направление Варна – Мездра, удря двама служители (техническия ръководител на обекта и главния инженер) на Железопътна секция- Враца към НКЖИ.

Работниците са извършвали планов ремонт на закрития за движение път 1 в участъка. Инцидентът се случва по път 2, по който има движение. На място е загинал техническият ръководител, аглавният инженер, пострадал от въздушната струя на преминаващия влак, е откаран в областната болница в стабилно състояние. Най-вероятната причина за тежкия инцидент е нарушение на инструкциите по безопасност.

Не можем да допуснем компромис с правилата за безопасност в нито едно държавно дружество“, посочи министър Георги Гвоздейков. По думите му голяма част от ремонтните дейности се изпълняват от НКЖИ без прекъсване на влаковото движение и това налага още по-засилени мерки за безопасност и по-сериозен контрол на условията на труд на служителите.

Срокът на одита е до 19 юни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: