Спешни мерки за спасяване на туризма предложиха две браншови организации

Спешни мерки за спасяване на туризма предложиха две браншови организации Снимка: tourism.government.bg

Бургаската регионална туристическа камара (БРТК) и Национално сдружение „Случаен превоз“ (НССП) изпратиха отворено писмо с искания до премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и до министри

В писмото, публикувано на сайта на БРТК, се посочва, че обещаната за бранша държавна помощ се е забавила с месеци, а в редица случаи така и не е била отпусната. Пример за това са средствата по програмите на ИСУН, изплатени едва 3-4 месеца след обещания срок. Екскурзоводите и заетите в туристическия транспорт не са подпомогнати. Туроператорите и турагентите, които са сред най-засегнатите в сектора, все още са в очакване на помощта от 10 милиона лева.

От БРТК и НССП призовават час по-скоро да се вземат адекватни мерки за спасяване на бранша. Те самите предлагат няколко мерки, които според тях са изключително необходими  в момента. От двете организации настояват мярката 60/40 да бъде променена на 80/20, както е в много европейски страни; спешно отпускане на помощ от поне 50% от оборота за декември 2019 г. за всички звена в сектора; 100% субсидии за 2021 година, ако навлезем в трета и четвърта вълна на COVID-19. 

Други предложени от тях мерки са: държавата да поеме осигуровките на служителите и да отпусне по 24 лв. на ден на самоосигуряващите се лица в сектора; евтини кредити, гарантирани от ББР; освобождаване от някои такси и данъци за неработещите фирми за определен период от време и електронен визов режим за туристи от трети страни. Едно от предложенията е също така СПА и балнео курортите ни да бъдат сертифицирани като „европейска здравна туристическа дестинация”, за да се насърчат туристите да резервират в България. Не на последно място от двете организации апелират Министерството на туризма да разработи нова рекламна политика, която да обхване периода на пандемията и последващото стабилизиране, което се очаква през 2023 - 2024 г.

Министърът на туризма Марияна Николова вече проведе среща с представители на двете браншови организации, за да обсъдят мерките. Започнала е работа по повечето от тях.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: