Отпускат още 50 млн. лв. помощ на туроператори и туристически агенти

Отпускат още 50 млн. лв. помощ на туроператори и туристически агенти Снимка: tourism.government.bg

Министерството на туризма договори допълнителни 50 млн. лв. от Министерството на финансите за помощ на туроператори и туристически агенти. Средствата са в допълнение на вече осигурената субсидия от 10 млн. лв. по ОП „Иновации и конкурентоспособност“.

Само светлият бизнес ще може да получи финансиране от държавния бюджет. Това стана ясно по време на работна среща вчера между вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и представители на туристическия сектор. В дискусията участваха Българска асоциация на туристическите агенции (БАТА), Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), Сдружение „Туризъм“, Обединение „Бъдеще за туризма“ (ОБТ) и заместник-министърът на финансите Росица Велкова.

Самата АБТТА настояваше за отпускането на спешна финансова помощ в размер на 55 млн. лв. Според Павлина Илиева, председател на ОБТ, държавата е обещала още 80 млн. лв. през 2021 г., съобщи TravelNews. Целта е да могат туроператорите да върнат парите на клиентите си през март, когато изтича гратисният период от една година. 

За финансиране от държавния бюджет ще могат да кандидатстват фирми без задължения към хазната, посочи министър Николова. В момента се разработва безвъзмездната грантова схема за предоставяне на договорените средства. Министерството на туризма ще трябва да ги разпредели между крайните потребители –туроператорите и турагентите. 

Финализират се последните процедури, след което кандидатите ще могат да подават заявления за субсидиране. Процедурата ще е максимално опростена. Базата за разпределяне на средствата ще е оборотът от предходната година.

Вицепремиерът информира още, че над 48 млн. лв. вече са отпуснати на туристическия бизнес по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 по данни от Министерството на икономиката.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: