Хотелиерският бранш пред срив, ресторантите в обектите остават затворени

Хотелиерският бранш пред срив, ресторантите в обектите остават затворени Снимка: wikimedia

Хотелите у нас са изправени пред труден казус заради невъзможност да се възползват от мерките за подкрепа на бизнеса

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) ще настояват за включването на бранша в заповедта на социалния министър Деница Сачева за подпомагане на служителите, съобщи TravelNews. 

В момента местата за настаняване не могат да се възползват дори от предвидената за персонала помощ в размер на 24 лева на ден. Причината е, че обектите имат право да работят и поради това собствениците не могат да кандидатстват за финансова помощ. Същевременно парадоксът е, че местата за настаняване не могат и да посрещат клиенти, тъй като заведенията за хранене в тях са затворени дори за гости на хотелите. 

Следователно служителите в хотелските ресторанти и кухни и тези в нощните заведения към хотелите, на които е забранено да работят, ще бъдат пуснати в неплатен отпуск или освободени, но без да могат да разчитат на помощ от бюджета. Те не попадат в категориите, за които се изплащат обезщетения, тъй като са назначени като хотелски персонал и кодът на дейността им не подлежи на подпомагане. 

Министерството на здравеопазването не е склонно да коригира заповедта си, касаеща работата на ресторантите в хотелите и къщите за гости, и те остават затворени до 21 декември 2020 г. Поради това, че формално не са затворени, хотелите и къщите за гости не могат да кандидатстват за компенсациите, предвидени от правителството за затворените бизнеси за трите седмици до края на локдауна.

Според БХРА, цитирана от TravelNews, загубите на местата за настаняване ще бъдат приблизително 100 млн. лв. и помощ от държавата е повече от необходима.

От асоциацията призовават правителството да реши този сложен за хотелиерския сектор казус, защото бизнесът търпи огромни загуби и много от собствениците ще бъдат обречени на фалит, докато служителите им остават безработни.

Заради затворените ресторанти и заведения към местата за настаняване в момента масово се отказват резервации, тъй като работата на хотелите до голяма степен се обезсмисля. Ако не се предприемат адекватни мерки, от БХРА предупредиха, че това ще се отрази изключително негативно на доходите на населението на цели общини, които се издържат основно от туризма.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: