Актуална информация за епидемичната обстановка на 03.12.2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 03.12.2020 г. Снимка: pixabay

По света

Бившите президенти на САЩ Барак Обама, Джордж Буш и Бил Клинтън предлагат да се ваксинират срещу Covid-19 пред камерите, за да насърчат общественото доверие в безопасността на ваксината, след като Американската администрация по храните и лекарствата разреши разпространението ѝ, предаде Си Ен Ен.

Интерпол е изпратил предупреждение до 194 страни по света, че престъпни групи възнамеряват да се възползват от масовите ваксинации чрез фалшифициране на лекарства и тестове за коронавирус. Организацията вече регистрира хиляди такива случаи.

В Русия масовата ваксинация ще започне следващата седмица.

В Латвия поради влошена ситуация с коронавируса извънредното положение беше удължено до 11 януари. В страната се въвеждат допълнителни ограничения - обучението на пълен работен ден ще се извършва само в детските градини, както и в училищата от 1 до 4 клас, децата ще бъдат задължени да носят маски, а в малките магазини ще може да се влиза само по един.

Френският президент предупреди, че ще направи всичко възможно, за да разубеди французите да посещават места извън страната, където рискуват да се заразят с Covid, съобщава Le Figaro. Макрон визира  ски курортите в чужбина, главно в Швейцария и Испания, които са отворени. 
Французите ще бъдат проверявани на границата на случаен принцип като заловените нарушители  са заплашени от санкции.

Германия ще удължи срока на въведените ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса до 10 януари, стана ясно от изявление на  канцлера Ангела Меркел.

В Чехия комендантският час е отменен, ресторантите и магазините отвориха врати днес.

Туристите в Турция могат да не спазват комендантския час и да не използват QR кодове за влизане в търговски центрове.

В Италия пътуванията в страната между регионите е забранено по време на празничния период - от 21 декември до 6 януари. Изключения: работа или лечение на друго място в страната.

У нас

Изборите може да бъдат отложени заради Covid-19, смятат от ЦИК.

Кръвният център в Кърджали приема желаещи да дарят кръвна плазма.

Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 е готов и утре ще бъде одобрен от правителството, като  медиците, полицаите и хората над 70 г. ще бъдат ваксинирани първи.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: