Катастрофалното положение на океаните на Земята се потвърждава

Катастрофалното положение на океаните на Земята се потвърждава Снимка: Pixabay

В свой доклад океанографи и климатолози потвърждават рекордното покачване на температурата на морската вода.

В доклада, публикуван в Journal of Operational Oceanography, изследователите посочват, че безпрецедентното повишаване на температурата на морската вода се дължи на глобалното затопляне.

Както пишат изследователите, през 2018 г. в моретата на Европа са установени изключително високи температури. По същото време в североизточната част на Тихия океан се е образувала голяма маса топла вода. Ситуацията е подобна на тази, наблюдавана през 2013 г., когато морската топлинна вълна, наречена Blob, имаше катастрофално въздействие върху морския живот.

Изменението на климата предизвиква повишаване на киселинността на морската вода поради поглъщането на въглероден диоксид от атмосферата, загубата на кислород, отстъпването на арктическия лед и повишаване на морското равнище.

Учените призовават да се вземат спешни мерки за дългосрочно системно наблюдение на Световния океан. Поради факта, че много хора на Земята зависят от морските ресурси, изменението на климата може да окаже опустошително въздействие върху цялото човечество, посочват още авторите на доклада.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: