Жирафите са заплашени от изчезване. Ще бъдат ли защитени преди 2025 г.?

Жирафите са заплашени от изчезване. Ще бъдат ли защитени преди 2025 г.? Снимка: Pixabay

От средата на осемдесетте години на XX век броят на жирафите непрекъснато намалява.

Популацията им е спаднала с 40 на сто, като понастоящем сред природата живеят само около 68 000 зрели възрастни екземпляра. С други думи това означава, че на всеки четири африкански слона (самите те смятани за застрашен вид) се пада само един жираф.

Въпреки уязвимия статут на жирафите, наричан от природозащитниците „мълчаливо изчезване“, тъй като трагедията се е случила почти незабелязано през годините, жирафите все още не са включени в списъка на застрашените видове. Дори до миналата година нямаше и международни разпоредби, регулиращи търговията с тях. Необходими са по-строги ограничения по отношение на извеждането им от дивата природа, транспортирането и продажбата им. Жирафите страдат както от унищожаването на местообитанията им, така и от бракониерството, което превръща кадифената им козина в килими, а дългите им кости в украшения.

През 2017 г. екозащитни организации отправят петиция до американската агенция Fish and Wildlife Service (FWS) да включи жирафите към застрашените видове. Това се налага, тъй като разследване от 2018 г., извършено от Humane Society International (HSI), установи, че САЩ се явяват основен пазар на продукти от жирафи. 40 000 части от жирафи са били внесени от Африка в САЩ между 2006-2015 г. „Ако жирафите бъдат посочени като застрашен вид, това би намалило значително вноса, твърди Адам Пейман от HSI.

След двугодишно закъснение (и съдебен иск от страна на екоорганизациите) най-после от FWS дават отговор, че има „информация за потенциална заплаха“ за жирафите и че добавянето им в списъка „може да бъде оправдано“.

Въпреки това процесът по гласуването на решението ще започне чак през 2025 г. и това забавяне може да се окаже фатално, бият тревога активистите за хуманно отношение към животните.

„Като се има предвид нивото на заплаха и неотложността, с която трябва да се действа, за да защитим жирафите, се надяваме, че агенцията ще вземе своето решение много по-рано от 2025 г.“, казва Пол Тод, адвокат в Националния съвет за защита на ресурсите (NRDC), който е един от вносителите на петицията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: