Oxford не успя да определи дума на 2020 г.

Oxford не успя да определи дума на 2020 г.

Популярният американски речник Merriam-Webster обяви „пандемия“ за дума на годината.

Класацията „Дума на годината 2020“ на Oxford Languages този път ще бъде различна. Това съобщава на страницата си Оксфордският речник на английския език, който я изготвя ежегодно. Експертите смятат, че 2020 г. не е година, която би могла да се побере в една-единствена дума.  

В наблюдението си над езика през годината специалистите не са се фокусирали само върху думата COVID-19. Те вземат под внимание и всичко свързано с нея, като политическа и икономическа нестабилност, социална активност, околна среда, бързо усвояване на нови технологии и поведение, свързано с дистанционна работа. Лингвистите отбелязват, че са станали свидетели както на възраждането на познати думи като „пандемия", така и на възникването и бързото разпространение на нови, непознати до момента изрази и словоформи. 

Годината започва с думите „Bushfire" заради безпрецедентните пожари в Австралия и „Impeachment" заради Доналд Тръмп и началото на кампанията срещу него. „Coronavirus", COVID-19 и „Lockdown" се появяват чак през март, но остават трайно в ежедневието на хората. Заедно с тях е зачестило и търсенето на „епидемия" и „пандемия", както и възникването на нови думи - производни на тях. Такива са например „инфодемия" (информационна пандемия) и „пландемия" (планирана пандемия, обикновено се употребява от скептиците, които не вярват в съществуването на вируса),   

Словосъчетания като „Social Distancing" и „Cancel Culture" характеризират летните месеци. Тогава се наблюдава и по-голям ръст на употребата на думи, свързани с „култура на бойкот" и „отмяна на културата", както и оттегляне на подкрепата към публични личности, чиито думи и действия се считат за социално неприемливи.  

Маска" е една от думите с най-бързо нараснала честота на употреба. След като предпазните покрития за лице се превърнаха в част от ежедневието ни, по-честата употреба и търсене в мрежата на думата са съвсем логични. Паралелно с нея обаче се появяват и получават гражданственост думи като „anti-mask", „anti-masker" и „mask-shaming" (употребява се, когато човек се срамува от това, че носи маска, и в противоположния смисъл - че не носи маска). 

Няма съмнение, че нестабилните събития през 2020 г. са имали безпрецедентно въздействие върху начина ни на живот и работа, отбелязват в доклада си от Oxford Languages.  

В понеделник (30 ноември) популярният американски речник Merriam-Webster обяви „пандемия“ за дума на годината. „Вероятно това не е голяма изненада“, казва Питър Соколовски, главен редактор на Merriam-Webster, пред The Associated Press. „Понякога една дума определя цяла епоха и е логично в тази изключително трудна година една дума да излезе на челно място”, обобщава сайтът на речника. 

Специалистите дефинират съществителното като огнище на болест, която се появява в широк географски район (като множество държави или континенти) и обикновено засяга значителна част от населението. Самата дума има гръцки произход - от pan – „всички“ и  demos – „хора“. Според проучванията на Оксфордския речник тя присъства в английския език от XVII век, когато се използва като синоним на „универсално". Започва да се свързва с медицински състояния по време на чумните епидемии в средата на века.  Преди 11 март 2020 г. употребата и търсенето ѝ са били ограничени. 

На 11 март Световната здравна организация обяви разпространението на новия коронавирус за глобална пандемия и търсенията за думата на сайта рязко се увеличават. Интересът към нея остава висок през цялата година, казва Соколовски. Той пояснява, че търсенията за думата на сайта на 11 март били 115 806 процента повече в сравнение със същата дата през миналата година. 

Често важните новини съдържат техническа дума, която е свързана с тях, но в случая думата „пандемия" не е просто техническа, тя се превърна в нещо общо. Вероятно това е думата, с която ще свързваме и описваме този период в бъдеще, казва Соколовски. 

Над 15 години речникът „Мериам-Уебстър" избира дума на годината. Тя характеризира тенденциите, настроенията и явленията, с които ще я запомним. През 2019 г. такава беше „те", през 2018 г. - „справедливост", а през 2017 г. - „феминизъм", припомня ТАСС. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: