Председателят на ЕК: Постепенно премахване на локдауна

Председателят на ЕК: Постепенно премахване на локдауна Снимка: unsplash.com

Европейските правителства трябва постепенно да премахнат локдауна заради коронавируса, както и други социални ограничения, за да предотвратят трета вълна от инфекции, според председателя на Европейската комисия, пише CNBC.

Европа се бори с второто нарастване на инфекциите с COVID-19 от септември, което доведе до повторното въвеждане на локдауни в някои страни и цялостно засилване на ограниченията в целия регион.

Въпреки забавянето на случаите в някои страни през последните дни, числата все още са високи и все още не показват ясни признаци на намаляване. Междувременно европейците се замислят дали ще успеят да се съберат със семействата си през празниците.

В изказването си в четвъртък вечерта председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че „очакванията трябва да се управляват“.

„Всички научихме от нашия опит през лятото, че излизането от вълна, в случая излизането от първата вълна, е много трудно и че натискът мерките да бъдат вдигнати твърде бързо оказа много лошо влияние върху епидемиологичната ситуация през лятото и есента“, каза тя.

Здравните експерти в Белгия обясниха, че значителното нарастване на инфекциите в края на септември и октомври е настъпило, след като правителството е вдигнало много от съществуващите ограничения, като възобновяването на училищата за новата учебна година и позволяването на хората да се върнат на работа.

„Ще направим предложение за постепенен и координиран подход към премахването на мерките за ограничаване. Това ще бъде много важно, за да се избегне рискът от поредната вълна“, каза Фон дер Лайен на виртуална пресконференция.

Към четвъртък има повече от 11 милиона инфекции с COVID-19 в Европа (което включва ЕС, Великобритания и други държави), според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Франция, Испания и Италия остават първите три страни членки на ЕС с най-много инфекции. Чешката република, Австрия, Люксембург и Словения имат най-високия 14-дневен кумулативен брой случаи на 100 000 жители.

Коментарите на Фон дер Лайен идват след положителни новини за разработването на ваксина срещи COVID-19. Както Pfizer и BioNtech, така и ваксината на Moderna са показали високи нива на ефикасност и Европейската комисия очаква те да бъдат одобрени до втората половина на декември.

Лидерите на ЕС също започнаха да обмислят кои части от населението трябва да бъдат ваксинирани първо.

Надя Калвино, министър на икономиката на Испания, каза пред Карън Цо от CNBC на събитие в четвъртък, че няма да има ваксини за всички веднага.

„Трябва да решим... кои са групите, които първо трябва да бъдат ваксинирани, за да има максимално въздействие“, добави тя.

Трябва да се обърне внимание и на въпроса, че много граждани може да са против ваксинирането. В този контекст Фон дер Лайен също заяви, че ЕС ще започне информационна кампания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: