Лагард говори за оптимизма от ваксините, намеква за облекчаване на ЕЦБ

Лагард говори за оптимизма от ваксините, намеква за облекчаване на ЕЦБ Снимка: unsplash.com

В сряда президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди за незабавното икономическо въздействие на ваксината срещу COVID-19, като същевременно даде повече подробности за това, което централната банка вероятно ще направи по-нататък, пише CNBC.


„Въпреки че последните новини за ваксината изглеждат обнадеждаващи, все още можем да се сблъскаме с повтарящи се цикли на ускоряване на разпространението на вируса и затягане на мерките, докато не се постигне широко разпространен имунитет“, каза Лагард на Форума на ЕЦБ за централното банкиране.


„Така че възстановяването може да не е линейно, а по-скоро нестабилно и зависещо от темпото на разпространение на ваксината“, каза тя.


Pfizer и BioNTech обявиха в понеделник, че тяхната ваксина срещи COVID-19 е с повече от 90% ефективност за предотвратяване на инфекциозното заболяване, което повиши оптимизма, че пандемията може да приключи по-скоро.


Говорейки пред CNBC в сряда, членът на Управителния съвет на ЕЦБ Клаас Нот каза: „Това да имаме ваксина е непременно добра новина, но материализирането на икономическото
въздействие на добрите новини може да отнеме известно време и няма да се случи толкова
бързо.“


„Масовата ваксинация ще отнеме значително време и това означава, че икономическите
перспективи за 2021 г. ще продължат да бъдат неравномерни за дълго време, докато накрая тези видове доброкачествени ефекти на ваксината станат напълно достъпни“, добави той.


Еврозоната е нараснала с 12,7% през третото тримесечие на годината спрямо предходния
тримесечен период, показват предварителните данни. Нарастването на икономическата активност беше най-рязкото в историята до момента, след историческия спад на второто тримесечие.


От септември обаче правителствата засилиха мерките за овладяване на втора вълна от инфекции с COVID-19. Пример са Франция и Германия, двете най-големи икономически сили в Европа, които в момента са в национална блокировка.

Какво се променя през декември?
Европейската централна банка намекна миналия месец за допълнителни парични стимули преди края на годината. По това време централната банка поддържаше политиката си непроменена, но заяви, че може да има „калибриране“ през декември въз основа на предстоящи данни.


Говорейки в сряда, Лагард намекна, че централната банка вероятно ще намали допълнително разходите за заеми за банките, както и ще коригира програмата си за покупка на активи, свързана с пандемията.


„През следващите седмици ще имаме повече информация, на която да основаваме решението си за това повторно калибриране, включително повече доказателства за успеха на новите мерки за разпространението на вируса, нов набор от макроикономически прогнози и повече яснота относно фискалните планове и перспективите за въвеждане на ваксини“, каза тя.


„PEPP (Програма за закупуване на активи в условията на пандемията) и TLTRO (целенасочени операции за дългосрочно рефинансиране) са доказали своята ефективност в настоящата среда и могат да бъдат динамично коригирани, за да реагират на развитието на пандемията. Следователно те вероятно ще останат основните инструменти за коригиране на нашата парична политика“, допълни Лагард.


Нейните забележки идват най-вече в съответствие с очакванията на анализаторите преди срещата през декември. В момента анализаторите смятат, че по-нататъшното намаляване на лихвените проценти е „малко вероятно“, но тази възможност не е изключена.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: