ЕК публикува директива за адекватни минимални заплати в Евросъюза

ЕК публикува директива за адекватни минимални заплати в Евросъюза

Комисията не налага на държавите задължението да определят минимални заплати.


Европейската комисия публикува предложението си за директива за адекватни минимални заплати в Евросъюза. Комисията посочва, че не налага на държавите задължението да определят минимални заплати. Те ще бъдат различни за различните държави членки.

Целта на директивата за адекватните минимални заплати е да даде рамка за действие на националните власти, която да осигури приемлив стандарт на живот на хората, получаващи това заплащане. Държавите, в които има минимална заплата, трябва да я определят на адекватно ниво - с ясни и стабилни критерии. Осъвременяването също трябва да става адекватно. Критериите за оценка включват измерители като покупателна способност, общо ниво и разпределение на заплатите, ръст и развитие на продуктивността. 

Еврокомисарят по заетостта и социалните права Никола Шмит посочи: „Почти 10% от работещите в ЕС живеят в бедност (...) Хора, които имат работа, не би трябвало да се чудят как да свържат двата края." Той допълни, че колективните преговори трябва да бъдат златен стандарт във всички държави членки. В момента шест от 27-те държави в съюза нямат стандартизирана минимална заплата, но залагат на колективни преговори.

За да бъде финализирана директивата, тя трябва да получи одобрението на Съвета на ЕС и Европарламента. На петата година от действието ѝ комисията ще оцени ефекта от нея. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: