Готови ли сме за покупка на имот в Гърция?

Готови ли сме за покупка на имот в Гърция? Снимка: Pixabay

Традиционно българите са сред най-активните купувачи на ваканционни имоти в Гърция.

Наред с галопиращото търсене на ваканционни и селски имоти у нас, расте интересът към имотите в Гърция. Тази година обаче има увеличение в стойността на закупените имоти, като те стават все по-скъпи и луксозни. Българинът инвестира най-често в района на Халкидики – първи и втори ръкав, коментират от Economy.bg.

Покупката на имот в Гърция преминава през следните стъпки:

Първата стъпка е изборът на имоти за оглед. Тук е важно да подадете ясни критерии за търсене, за да може брокерът на имоти в Гърция да ви бъде максимално полезен.

Втората стъпка е огледът на избраните имоти. Помолете брокера да ви покаже също и най-близките населени места и интересни местности. За огледа са ви необходими 1-2 дни. Преди да вземете решение, помолете брокера да ви даде подробна сметка на допълнителните разходи. 

Стъпка три е стоп депозит, който се оставя на агенцията. Повечето агенции влизат в преговори с продавачите след получаването на стоп депозит.

Стъпка четири. Агенцията договаря крайната продажна цена, която ви удовлетворява. Ако не успее, връща депозита.

Следва юридическа проверка на имота от адвокат, практикуващ в Гърция, относно наличието на тежести и възбрани, които не позволяват неговата продажба.

Стъпка шест е споразумението за покупка (еквиалент на българския предварителен договор). В него се вписват крайната цена, кои мебели и електрически уреди продавачът оставя в имота, срок за финализиране на сделката, неустойки при нарушаване на споразумението, начините на плащане, права и задължения. С подписването на предварителния договор се заплащат 10% от продажната цена на продавача.

Последните стъпки са подписване на окончателен договор, нотариално изповядване и вписване на имота в съответните регистри на името на новия собственик.

Задължително условие е да се сдобиете с гръцки данъчен номер АФМ поне една седмица преди нотариалното изповядване. Процедурата отнема 1-2 часа.

Необходими документи

  1. Валидна лична карта или задграничен паспорт;
  2. Гръцки данъчен номер АФМ.

Банкова сметка се открива в Гърция с гръцки данъчен номер. Ако предоставите пълномощно, агенцията за недвижими имоти в Гърция може да извърши това вместо вас. Лично и на място трябва да си откриете лична банкова сметка в гръцка банка. За тази процедура са необходими допълнтелни документи, които трябва да бъдат преведени и заверени с апостил.

Какви данъци и такси трябва да заплати купувачът?

Допълнителните разходи за покупка на имот в Гърция възлизат на около 10% от продажната цена.

Разходите за сметка на купувача са:

  1. Местен данък за придобиване на собственост – 3%.
  2. Нотариални такси около1,2% + ДДС.
  3. Адвокатски хонорар около1,2%, но не по-малко от 1000 евро + ДДС. За закупуването на имот в Гърция присъствието на адвокат по сделката е препоръчително.
  4. Комисиона, ако работите с агенция, средно 3%, но не по-малко от 1200 евро. Ако агенцията е гръцка, трябва да заплатите и ДДС 24%.
  5. Държавна такса за вписване на имота в Службата по вписванията 0,475%.
  6. Анекс към договора за покупко-продажба, ако договорът е с подусловност. Цената е в зависимост от договора.
  7. Повторно вписване на имота в съответните регистри, ако договорът е с подусловност.
  8. Устен превод по време на нотариалното изповядване между 250 и 400 евро. Преводачът е задължителен.
  9. Юридическа проверка на имота между 300 и 400 евро (извън адвокатския хонорар за оформяне на нотариалния акт и присъствието му по време на изповядването на сделката).

При нормални условия за финализиране на една сделка са необходими 30-40 дни. В момента условията са нормални и сделките отнемат толкова време.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: