Руснаците предизвикаха бум в продажбите на имоти в Турция

Руснаците предизвикаха бум в продажбите на имоти в Турция Снимка: getgoldenvisa.com

Според местни брокери, в момента 34 апартамента дневно стават руска собственост.

Според данни на Турския статистически институт, само през август руски граждани са закупили 1 238 апартамента, а от началото на 2022 г. – 8 115. Турция е в топ 3 на страните по търсене сред руските купувачи на имоти, пише The Moscow Times. За последните 8 месеца те са закупили 51% повече имоти, отколкото през цялата 2021 г. 

Според Propriete Generale Group, Турция поема една трета от търсенето (31%). Второто и третото място държат от Обединените арабски емирства (20%) и Грузия (15%). Руските граждани проявяват почти същия интерес и към Казахстан (14,84%). Търсят се имоти и в Испания (10%), Гърция (8%), Италия, Франция и Черна гора (по 5%).

Популярността на Турция като страна за релокация скочи след обявяването на "частична мобилизация" в Руската федерация. От 19-ти до 23-ти септември броят на заявките за покупка на недвижими имоти в републиката се е увеличил 5 пъти в сравнение със средата на месеца, казат от брокерската агенция Intermark Real Estate.

Според Knight Frank – Русия, най-много имоти се търсят в Истанбул. Руснаците се интересуват и от собственост в туристически дестинации като Алания, Анталия, и дори в луксозните курорти Бодрум и Фетие, където офертите изискват бюджет до $ 1 милион. Създава се и контингент „руски” имоти, които собствениците не ползват, а дават под наем.

Повишеното търсене на жилища в Турция от руснаци се обяснява с относителната географска близост и по-ниската цена, която позволява получаване на разрешение за пребиваване,            в сравнение с други страни. При закупуване на имот на цена от $ 75 000, собственикът може да получи разрешение за пребиваване, а инвестиция от $ 400 000 дава право да се кандидатства за гражданство. Същевременно, в някои популярни турски региони вече не се издават разрешения за пребиваване, поради запълване на квотите. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: