Дали да се сдобием с ваканционен дом?

Дали да се сдобием с ваканционен дом?

Ако можете да си позволите ваканционен дом, трябва ли да предприемете крачката? Това не е въпрос, който трябва да приемате с лека ръка – има редица плюсове и минуси, които трябва да претеглите, преди да вземете решение

Перспективите да отидете на почивка или да планирате да си останете в домашна среда се свързват с различни аспекти. За мнозинството от хората по-добрият вариант изглежда е този, при който ваканционните жилища се предлагат под наем. Въпреки това, друга част от обществото вярва, че притежаването е по-добър вариант от престоя под наем. 

Най-важният фактор  са средствата. Ако можете да управлявате сума пари, с която да си купите свое местенце, все пак трябва да направите задълбочено проучване. Като всяко друго решение, което трябва да вземете, при това също  има плюсове и минуси. Тук ще обсъдим някои от тях.

 

Предимства:

Първо ще се потопим в списъка на плюсовете, които смятаме, че трябва да знаете, когато купувате ваканционен дом.

Лесно бягство

Когато вече имате пространство, готово да ви посрещне и да ви позволи да прекарате качествено време със семейството, ще ви е много по-лесно често да избягате там. Най-хубавото е, че вече няма да е необходимо да преминавате през изморителния процес на предварително планиране.

Притежаването на ваканционен дом означава, че не е нужно да се притеснявате за опаковане на твърде много багаж. Просто оставете някои неща като дрехи, дъски за сърф, ски и други подобни във вашия втори дом и можете да пътувате леко и безпроблемно, знаейки, че няма да забравите нищо, което да повлияе на страхотното ви прекарване.

Дългите уикенди без нищо за правене вече никога няма да са същите…

Печелившо предприятие

Освен за собствения ви лукс, би било от полза, ако гледате на притежаването на ваканционен дом и като на инвестиция. Ако имотът, който купувате, се намира на луксозно място, имате невероятна възможност да го отдавате под наем на посетители. 

Може да е силно примамлив. Ако например вашият ваканционен дом е подходящ за семейства (и се намира на желано място), хората може да са готови да платят повече, за да останат във вашия имот по време на лятната училищна ваканция.

Основният аспект е целта, с която купувате – ако е само за лично ползване, отдаването му под наем за дадено време може и да не е добър вариант.

По-добра опция за спестяванията

Цените на имотите растат главоломно и може и да не е пресилено да кажем, че инвестирането на всичките ви спестявания някъде ще ви предложи многократна възвращаемост. Пазенето на спестяванията в банката е по-дълъг път за печалба и трябва да започнете да търсите други опции, които могат да предложат много по-добра възвръщаемост на инвестициите.

Благоприятни данъчни закони

На много места ваканционните имоти под наем са предмет на по-благоприятни данъчни закони от стандартните имоти под наем, благодарение на това, че се възприемат като търговско начинание, а не като инвестиция. Но за да се възползвате от тях, може да се наложи да го оставите на летовници. Има силен финансов стимул за това по отношение на доходността, но някои хора може да предпочетат да запазят своя втори дом само за себе си.

Възможност за тотално преместване

Когато вече имате свое място далеч от основния ви дом, в град, където семейството ви обича да прекарва времето си, преместването там в даден момент от живота ви не е извън уравнението. Има големи шансове да превърнете ваканционния имот в свой дом след пенсия.

Недостатъци:

Подобно на монета, всичко си има и обратна страна. Притежаването на ваканционен дом е трудно решение и трябва да направите подходящо проучване.

Завишени цени

Както можете да си представите, закупуването на имот в търсени и желани райони често означава да платите „над редовните оценки“ за ваканционен дом. За някои това може да означава, че ще трябва да се задоволят с по-малко желано място – но това не значи, че ще им е по-малко приятно, когато отидат да прекарат времето си там.

Ако се опитвате да спечелите пари от ваканционния си имот – колкото повече плащате за него, толкова повече време ще отнеме, за да реализирате печалба. Може дори да бъдете принудени да го пуснете в определени периоди от годината, когато искате да го използвате лично.

Поддръжка

Когато притежавате имот, има разходи, свързани с него и това са разходите за поддръжка. Може да звучи относително минимално, но с течение на времето ще станат доста значителни. Най-големият недостатък е, че ще трябва да поемете таксите и данъците, дори когато няма да го използвате през повечето време. 

Ако планирате да се сдобиете с ваканционен имот, силно препоръчваме да се свържете с екип от експерти, който може да ви насочи по-добре относно местоположението и района на имота.

Щети и повреди

Ако планирате да предоставяте втория си дом на обществеността (т.е. непознати), трябва да се подготвите за потенциални щети и повреди.

Въпреки че можете да въведете начин да гарантирате, че не допускате в имота никого, който ще прояви небрежност и неуважение, инциденти се случват – и колкото повече гости използват имота, толкова по-висок е рискът от случайна (или умишлена) повреда.

Застраховайте се

Стандартната застраховка на жилище няма да осигури адекватно покритие за ваканционен имот – ще трябва да сключите специализирана застраховка за ваканционен дом.

Ако планирате да отдавате ваканционния си дом под наем на плащащи гости, ще трябва да обмислите например включването на покритие за публична отговорност като част от вашата застрахователна полица за ваканционен дом.

Освен това, ако имотът ще бъде оставян необитаем за дълги периоди от време, ще трябва да се уверите, че сте покрити за повишен риск от течове, спукани тръби, аварии и кражба.

Докато застраховката често се възприема като ненужен допълнителен разход, тя ви осигурява известно спокойствие от решаващо значение – да не говорим, че покрива разходите ви за всякакви случайни/злонамерени щети и всичко друго, което се обърка с имота.

Ипотека

Би било полезно да обмисляте закупуването на втори дом само, когато не се налага да го правите с ипотека. Това само ще добави допълнителна тежест и ще трябва да представите солидни доказателства, че можете да плащате. Плюс, че ситуацията се влошава в случай на вече налична ипотека.

Това са само няколко предимства и недостатъци, които човек трябва да претегли много, много внимателно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: