Фойерверки на яхта предизвикаха горски пожар в Гърция

Фойерверки на яхта предизвикаха горски пожар в Гърция Снимка: kahawatungu.com

Властите на гръцкия остров Хидра арестуваха за тежкия инцидент 13 души

Фойерверките, изстреляни от плавателния съд, унищожиха в петък единствената борова гора на популярния сред туристите остров, съобщава ВВС, позовавайки се на публикации на гръцки официални лица в социалните мрежи. 

Пожарът вече е овладян, но след трудна борба с огнената стихия, тъй като до брега, на който се е подпалила гората, няма шосеен път, а се достига само по море. Така са били принудени да се придвижат и пожарникарите, докато хеликоптери са изливали вода от въздуха. 

.Във вчерашното си изявление от гръцката противопожарна служба съобщават, че всичи арестувани 13 души са гръцки граждани и днес ще се явят пред прокурора. Името на яхтата за момента не се съобщава. 

Причината за пожара предизвика остро възмущение в Гърция, която вече се бори с няколко горски пожара,  пламнали при първата гореща вълна в страната за тази година. „Възмутени сме, че някои хора толкова безотговорно хвърлят фойерверки в борова гора“, каза кметът на Хидра Йоргос Кукудакис пред гръцката телевизия ERT.

Потребителите на социалните мрежи също осъдиха виновниците. „Богати хора с повече пари, отколкото мозък“, констатира един от постовете..

В Гърция е обявена повишена тревога за горски пожари още от вторник.  Властите се подготвят за трудно лято, тъй като сухото време, силните ветрове и високите температури ще продължат. В петък 55-годишен пожарникар-доброволец почина от наранявания, които е получил, борейки се с пожар в южния регион Илия на полуостров Пелопонес.

Летните горски пожари се превърнаха в тежък, но ежегоден проблем в Гърция. С всяка година пожарите като че ли стават по-чести и по-интензиввни, което учените свързват с екстремите метеорологични условия, в т. ч. горещите вълни, причинени от изменението на климата

В същото време небрежното или преднамерено поведение също  е обект на засилена бдителност. Заради причиняване на опустошителни горски пожари миналия август бяха арестувани близо 80 души. Преди летния сезон тази година Гърция въведе по-строги закони за палежите, като извършителите са изправени пред затвор до 20 години и глоби до € 200 000.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: