Почти 30% от европейците не могат да си позволят да отидат на почивка

Почти 30% от европейците не могат да си позволят да отидат на почивка Снимка: pixabay

Близо една от европейците не могат да си позволят седмица почивка извън местоживеенето си, а тази цифра нараства до 60 процента в групата на работниците под прага на бедността, в която Хърватия е на трето място след Гърция и Румъния, сочи ново проучване

Броят на европейците, които не могат да си позволят седмична ваканция, нараства до 60 % за бедните работници, според проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите (CES).

Тези работници, чиито доходи са под прага на бедността, тоест по -малко от 60 % от средната заплата, са най -много в Гърция, където 88,9 % не могат да отидат на почивка, посочва Европейската конфедерация.

Следват Румъния с 86,8 процента и Хърватия с 84,7 процента. След тяха са Кипър със 79,2 процента и Словакия със 76,1 процента, се казва в съобщението на CES.


Най -големите разлики във възможността за почивка между работници с доходи под средната заплата и други работници са в Хърватия, Гърция, България, Чехия, Франция и Румъния.

Увеличаването на неравенството „показва, че ползите от икономическия растеж в Европа през последното десетилетие не са били равномерно разпределени“, коментира помощник-генералният секретар на CES Естер Линч. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: