Бъдещето на газовите инвестиции

Бъдещето на газовите инвестиции

За да се отговори на нарастващото търсене на природен газ, до 2040 г. ще бъде необходимо удвояване на доставките на втечнения газ (LNG) и инвестиции от 2 трилиона щатски долара. Това сочи анализ  на консултантската компания Wood Macenzie.  

Борбата с въглеродните емисии и замърсяването на въздуха в градовете се превърнаха във все по-неотложни цели, особено в Азия. По-чистите изгарящи характеристики на газа определят неговата главна роля в бъдещите по-зелени политики в глобален мащаб. Две ценови катастрофи за пет години, пандемията Covid-19 и въздействието на енергийния преход обаче промениха отношението на корпорациите и инвеститорите към инвестициите, включително и към газа. Бъдещите доставки ще трябва да се съобразяват с повече препятствия, по-ниски цени на петрола и газа и все по-стабилни вътрешни предположения за цените на въглерода, посочват анализаторите.  

Договарянето на газовите доставки също се променя. Дългосрочните сделки, които в продължение на десетилетия примамваха финансистите на проекти за LNG, изчезват в историята. Днес европейските политици и инвеститори са на преден план, но утре ситуацията може  да се промени и нито една инвестиция няма да остане незасегната. Доставчиците все по-често възприемат нетрадиционни източници на капитал, търсят нови и разнообразни партньори, гледат към иновации в начина, по който се оценява и продава газът. Успешните играчи на газовия пазар в бъдеще ще бъдат съсредоточени върху търговията и оптимизацията, върху  партньорството с клиентите за намаляване на техните емисии, както и върху развитието на доставките.  

Анализаторите очакват търсенето на природен газ да следва паралелен път на растеж към предпандемичните нива, заедно с глобалното възстановяване на икономиката. Азия ще бъде "двигател на пазара", като  през следващите две десетилетия търсенето на газ в региона ще нараства средно с почти 3% годишно. Търсенето на газ в Китай и Индия  до 2040 г. ще се удвои, подкрепено от политиките за чист въздух, нарастващите доходи на глава от населението и капиталовите запаси, изчисляват експертите. 

Сегашните ниски цени подкрепят растежа на търсенето, както и развитието на инфраструктурните и про-газовите проекти. Промените в условията на договаряне също насърчават използването на синьото гориво в Азия, тъй като по-ниските нива на индексация на петрола намаляват цените на газа в средносрочен план в сравнение с историческите средни стойности.  

Основен принос за бъдещето на газовата индустрия в бъдеще анализаторите възлагат на САЩ, Русия и Китай, които заедно заемат дял от почти половината от глобалните газови доставки. Заедно с Катар, до 2040 г. те ще отговарят на 60% от глобалното търсене на газ.  
За такъв ръст на предлагане са необходими почти 2 трилиона щатски долара капитал, изчисляват още от Wood Macenzie. Ще бъдат необходими и значителни допълнителни инвестиции както в инфраструктурата средно, така и надолу по веригата, за да се гарантира задоволяване на бъдещото търсене. Осигуряването на достъп до капитал на много развиващи се пазари и все по-сложните екологични препятствия на зрелите пазари вероятно ще представляват предизвикателство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: