До 2027 глобалният пазар на роботи ще достигне близо $190 млрд

До 2027 глобалният пазар на роботи ще достигне близо $190 млрд Снимка: pixabay

Анализ на пазара на роботизирани технологии (2020 - 2027 г.)

Ще заменят ли роботите хората заради пандемията COVID-19 или кризата ще изиграе роля на спирачка на бързия темп на развитие на този сегмент?

Размерът на глобалния пазар на роботи се оценяваше на 62,75 млрд. долара през 2019 г. и се очаква да достигне до 189,36 млрд. долара до 2027 г.,  сочи анализ на Allied Market Research. В периода 2020 до 2027 г. се очаква нарастване от 13,5%, при комбиниран годишен темп на растеж.

Топ 10 - производители
Основните играчи на пазара на роботи в момента, по данни на Allied Market Research, са:

- ABB Ltd.,

- Denso Corporation, 

- Fanuc Corporation, 

- KUKA AG, 

- Kawasaki Robotics (Kawasaki Heavy Industries, Ltd.),

- Mitsubishi Electric Corporation,

- OMRON Corporation,

- Seiko Epson Corporation,

- Stäubli International AG 

- Yaskawa Electric Corporation. 

Доходност

Прогнозата на анализаторите по отношение на доходността на бранша  в световен мащаб е в посока стабилен, макар и забавен поради глобалната пандемия ръст на приходите в бизнесите, свързани с разработката и изграждането на роботи. 

Конкуренция

По отношение на конкурентната среда, специалистите посочват, че конкурентите "са приели различни стратегии за увеличаване на своето проникване на пазара и укрепват позициите си в бранша."

Пазарна среда

Пазарът на роботизирани технологии е свидетел на значителен растеж през последните няколко години. Поради избухването на пандемията COVID-19 обаче, се очаква през 2020 г. пазарът да покаже внезапен спад.  Това се дължи на мерките за изолация, наложени от правителствата в повечето държави и спирането на пътуванията. 

Все пак експертите очакват пазарът на роботизирани технологии да процъфтява през следващите години след възстановяването от пандемията COVID-19. Различни индустрии, като веригите за доставки, производството и здравеопазването, ще поставят все повече роботи на работни позициите, заемани до момента от хора, за да намалят разпространението на COVID-19.

Разширяване

Роботиката е пресечна точка на техниката, инженерството и науката за производство на машини, наречени „роботи", които се използват за заместители на човешката дейност. 
Основната цел на роботиката е да подобри ефективността и организацията и да постигне по-добър резултат. Тя намира своето широко приложение в различни отрасли, между които здравеопазване, домакинство, селско стопанство и производство. 
След COVID-19 се очаква търсенето на роботизирани технологии да се увеличи в няколко индустрии като дистрибуторските вериги, производството и здравеопазването. Причината е във все по-честата замяна на служители с роботи, за да се намали разпространението на вируса. 
Сегменти

В сегмента хардуер през прогнозния период се очаква значителен ръст. Това се дължи на факта, че от хардуера на роботите зависи тяхната ефективност. С най-бързи темпове, обаче, ще се развива секторът на услугите, посочват анализаторите.   

Фактори на растеж

Необходимостта от автоматизация и безопасност на труда и наличието на достъпни, енергийно ефективни роботи, стимулират растежа на глобалния пазар в сегмента.  
Увеличаването на разходите в традиционните производства и възможността за оптимизирането им чрез автоматизация в различни индустриални сектори подхранват растежа на пазара.  

Високите първоначални инвестиции в роботиката и липсата на информираност възпрепятстват ръста, посочват анализаторите от Allied Market Research. Но внедряването на роботизирани технологии в развиващите се икономики и употребата им в различни приложения са фактори, които се очаква да осигурят доходоносни възможности за растеж на пазара и занапред. 

Достъпност и енергийна ефективност 
Засилената конкуренция в сегмента доведе до увеличено предлагане на все по-евтини и висококачествени роботи. Напредъкът в технологията позволява на разработчиците да проектират нови иновативни продукти, като същевременно запазват достъпността на крайния продукт. Най-новите роботи, които се разработват, са енергийно ефективни и проектирани да обслужват специфични приложения. В допълнение тези роботи са икономични, което ги прави по-привлекателни за малкия и средния бизнес (МСП). Тези решения са насочени именно към МСП, за да отговорят на техните специализирани изисквания. Що се отнася до производствените предприятия по света, те също обръщат поглед именно към енергийната ефективност на роботите, когато правят своя избор за машини, които да помагат на служителите при изпълняване на критични и трудни задачи.


Жадни за роботи индустрии 
До скоро използването на роботи бе съсредоточено почти изцяло в сектора на производството и по-специално в автомобилния сегмент. Днес, наличието на все повече персонализирани решения разширява значително хоризонта. Множество индустрии въвеждат роботизирани технологии, за да подобрят своята ефективност: 

- здравеопазване, 

- отбрана и сигурност, 

- аерокосмонавтика, 

- образование, 

- производство на храни и напитки, 

- производство на битова техника,

- производство на електроника.

В сектора на здравеопазването ръстът в търсенето на роботизирани технологии се влияе от нуждите на телехирургията, грижите за възрастни хора и хора с увреждания. 

Секторите на отбраната и сигурността продължават да прилагат роботиката с високи темпове за дифузия на бомби, откриване на мини и наблюдение.

През следващите години се очаква роботиката да намери и множество нови приложения, което ще стимулира ръста на пазара. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: