Алгоритъм на душата - робот записа собствен албум

Алгоритъм на душата - робот записа собствен албум Снимка: Georgia Tech

Shimon, система от „пеещи невронни мрежи“, започва истинска кариера на поп звезда
Възможно ли е изкуствен интелект да се занимава с творчество и по-конкретно с композиране и изпълнение на песни? Отговорът вече е „да", но днес роботиката прави още една крачка напред. Роботът на име Shimon се готви да издаде дебютния си албум. 

„Neural Defense"


Самата възможност за композиране на песни от машина не е новина. През 2016 г. служителите на Yandex Алексей Тихонов и Иван Ямщиков издават албума „Neural Defense", който се състои от песни и стихотворения, създадени от изкуствен интелект в духа на творчеството на Гражданската защита. 
За генериране на текстове е използвана невронна мрежа, която е била научена да пише руска поезия.
Въпреки това музиката за този проект все още е била съставена от живи хора, а вокалите, макар и обработени в стила на 80-те, принадлежат на един от създателите на компютърната програма. 

Endel


Много по-сериозна стъпка към песните, напълно създадени от компютър, беше приложението Endel.
Персонализираната звукова среда Endel в реално време генерира звуков фон въз основа на пулса на потребителя, климатичните особености, времето от деня, движението, броя стъпки при движение. 
Преди година световният звукозаписен гигант Warner Music подписа договор с приложението за издаването на 20 албума и веднага издаде пет: „Clear Night", „Rain Rain", „Cloud Evening", „Cloud Night" и „Foggy Morning". 
Медиите отразиха тази сделка така: „Компанията сключи договор с алгоритъма." Очевидно само хората могат да се споразумеят помежду си и въпреки това за първи път лейбълът за звукозапис включва произведени от компютър произведения в своя план за издаване. 
Журналистът Олег Ставицки, създател на Endel, не смята Endel за създател на музика. „Ние не позиционираме Endel като музика, създадена за съзнателно слушане", казва авторът на приложението в интервю за vc.ru. „Ако говорим за музика, според мен не можеш да я направиш без човек. Чух как работят почти всички алгоритми, които правят музика, и не вярвам в това."

Към края на 2019 г. формира отношението си към музиката на изкуствения интелект и един от най-забележителните автори на песни, австралийският музикант Ник Кейв. В отговор на въпрос в една от социалните мрежи: „Може ли изкуственият интелект да напише добра песен?“ - музикантът отговори: „Изкуственият интелект може да напише добра песен, но не и страхотна. Ако изкуственият интелект иска да ни накара да почувстваме щастие, тъга, сексуалност, домашно чувство, емоция или нещо друго, тогава на теория може да изпълни всички точки, за да се появи такава песен. Но страхотна песен е тази, която ни кара да изпитваме свято страхопочитание."

Shimon Robot

е създаден в Georgia Tech College of Technology (Атланта). Проф. Джил Уайнбърг дълги години учил роботите си да танцуват под музика, да импровизират по готови теми и в крайна сметка създава машина, която може да композира музика и текстове, да създава аранжименти за тях и накрая да пее. 
Преди машината да придобие всички тези умения, тя изучава 50 хиляди текста и мелодии от различни жанрове: джаз, прогресивен рок и хип-хоп.

Джил Уайнбърг смята неговия Shimon за по-добра система от „пеещи невронни мрежи“
Ако досега Shimon е изнасял представления само няколко пъти на публично място, сега той планира цяло концертно турне в подкрепа на албума, който ще излезе през април.

Поради тази причина Джил Уайнбърг реши да направи най-новия модел на Shimon по-антропоморфен. По външността му можете да разпознаете очите, веждите и устата. Разбира се, човек би могъл да го разпознае и без този ъпгрейд, но дизайнерът смята, че е необходимо, тъй като Shimon „започва истинска кариера като поп звезда".

Сега слушателите имат достъп до една песен от албума на Shimon. Това е „Into Your Mind", произведение в стила на прогресивния рок. 

Вокалът на робота звучи много по-„човешки”, отколкото гласовете на модни хип-хоп изпълнители, обработени от гласов кодер. 
Тази песен не предизвиква свято благоговение, но в нея (ще се изненадате) има нещо като душа. Генерираните от Shimon строфи, където ще чуем „Домът е мястото, където се появява дъгата“ или „В главата ти може да има музика или звезда“, могат лесно да се включат в песните от репертоара на жив изпълнител и публиката с готовност ще ги приеме за красиви, абстрактни текстове. Човекът музикант понякога сътворява далеч по-абстрактни неща.

Сега трябва да разберем кой следва да се счита за автор на такава песен - маишината или нейният създател? 
Кой трябва да плаща авторски права? 
Вероятно скоро ще станем свидетели на специална нормативна уредба за регламентиране на правните аспекти. 

Има и още една дилема. Ако Shimon наистина спечели пари от турнетата си, както се надяват създателите му, тогава в близко бъдеще това ще доведе ли до проблеми?

Във времена, в които живите музиканти имат проблеми с публиката, защото всички си седят у дома, изглежда все по-вероятен следният сценарий: Роботизирани прахосмукачки и дронове ще ходят на концерти на пеещите железа, а за автомобилите на Tesla, без шофьори и пътници, ще бъдат резервирани най-добрите места.  

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: