Великобритания ще внедрява хуманоидни роботи в домове за възрастни хора

Великобритания ще внедрява хуманоидни роботи в домове за възрастни хора Снимка: zen.yandex.ru

Те ще помагат на хората от третата възраст да преживеят по-леко периодите на самота, когато нямат външни посетители, а болногледачите са заети.

Инженери от Softbank Robotics разработиха роботите Pepper и заедно с учени от Университета в Бедфордшир тестваха изобретението си в един от домовете за възрастни хора, ръководен от компанията Advinia Healthcare.

Както съобщава The Guardian, експериментът показва, че възрастните хора, които са общували с роботите по 18 часа в рамките на две седмици, по-често са в добро настроение, показват високи резултати на тестовете за психично здраве, а също така по-рядко се чувстват самотни.

Роботите Pepper не са създадени, за да заменят медицинските работници, грижещи се за възрастните хора в домовете, а също така те не са в състояние да оказват физическа помощ Въпреки това, според представители на Softbank Robotics, роботите Pepper са в състояние да решат не по-малко важна задача – те помагат на хората от третата възраст да преживеят по-леко периодите на самота, когато нямат външни посетители, а болногледачите им са заети.

 

Сегашното поколение роботи е разработено с оглед на тяхната „културна компетентност" – те са в състояние да поддържат елементарен диалог, да разпознават основните емоции на човека, да включват любимата им музика, да помагат при усвояването на нов чужд език и да напомнят за плановете за деня или графика за приемане на лекарства. Освен това, в хода на диалога, роботите могат да се поинтересуват от биографията на човека и да демонстрират „жива" реакция.

 

Участниците в експеримента заявиха, че роботите обаче имат и някои недостатъци - разговорите им са твърде повърхностни и лишени от човешка индивидуалност, а натрапчивите и резки жестове твърде много отвличат от същинското общуване. Инженерите на Softbank възнамеряват да коригират пропуските при следващите актуализации.

 

В същото време служителите на Advinia Healthcare, които предоставиха място за тестването, съобщиха за плановете си за по-голяма мащабност на проекта. „Това е единственият изкуствен интелект, който е в състояние да осигури отворена връзка между роботите и възрастните хора. Сега работим над това да започнем да използваме роботи в ежедневието им, за да можем наистина да помогнем на възрастните хора и техните семейства", каза ръководителят на Advinia Healthcare Санджив Канория.

 

Инициативата на Sofbank Robotics, Advinia Healthcare и Университета в Бедфордшир се оказа особено подходяща по време на пандемията от COVID-19. Ръководствата на домовете за възрастни хора бяха принудени да определят нови правила за външни посетители поради мерките за социално дистанциране, които на практика почти напълно отрязаха домуващите от външния свят.

 

Преди това подобни експерименти са провеждани на територията на Япония и САЩ. В първия случай роботите се отправиха към 5000 домове за възрастни хора и оказваха морална и физическа подкрепа на пациентите, а във втория учени от Университета на щата Вашингтон разработиха роботизирана система за извършване на домакински задачи.

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: