Хотелиерите готови да осигурят легла за карантинираните

Хотелиерите готови да осигурят легла за карантинираните Снимка: Министерство на туризма

Идеята на правителството за използване на част от легловата база на хотелите за заразените с COVID-19 и техните близки срещна пълна подкрепа от страна на бизнеса

Хотелиерският бранш има готовност да предостави над 3 хил. легла в цялата страна, където да бъдат настанени карантинирани лица, хора в изолация и близки на болни от коронавирус. Това обявиха днес представители на Националния борд по туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация на среща с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.  

 

Очаква се от Министерството на здравеопазването да предоставят информация какви са санитарните изисквания, на които трябва да отговарят т.нар. „карантинни хотели” и по какъв начин хотелиерите ще могат да получат финансиране по този проект.

 

Вицепремиерът уточни, че практиката в другите държави е такива хотели да се използват като буферни зони с цел предотвратяване на разпространението на заразата. Те ще са предназначени за хора, които трябва да са под изолация, но не могат да останат в домовете си, за да не заразят близките си, както и за лицата, пристигащи от чужбина и подлежащи на задължителна карантина. 

 

Изчисленията на експертите сочат, че карантинирането в хотели намалява поне два пъти сумата, която държавата би отделила за хоспитализиране на заразените. С това се облекчава и натискът върху здравната система,  посочи още министър Николова.

 

От своя страна Павлин Косев, член на Управителния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, заяви пред bloombergtv, че хотелите ще предприемат и допълнителни мерки, за да предпазят своите служители, като специални костюми за персонала и др.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: