Актуална информация за епидемичната обстановка на 30.10.2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 30.10.2020 г. Снимка: pixabay

Според последните данни на университета „Джонс Хопкинс" в света са се заразили над 45 милиона души, включително 1,18 милиона починали.
Европа отново е в епицентъра на пандемията от коронавирус: според СЗО в региона има най-високата седмична честота на заразяване с коронавирус.

От петък във Франция поне до 1 декември действа режим на изолация на населението.
Европейски учени съобщават за нов вариант на коронавируса - той е открит първоначално в Испания и оттогава се е разпространил в много европейски страни, включително Великобритания, Ирландия, Норвегия и Швейцария. В някои страни делът на заразените с новия вариант на вируса достига 70%.


Канцлерът Курц е против затварянето на границите в рамките на ЕС

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви по време на видеоконферентната среща на върха на ЕС, че смята за необходимо да се избегне затварянето на границите в Европейския съюз по време на втората вълна от разпространението на коронавируса.

Границите в Европа трябва да бъдат оставени отворени", заяви Курц. Той поясни, че е необходимо да се избегне затварянето на границите, настъпило през пролетта на 2020 г.
 
В много френски градове се образуваха огромни задръствания по пътищата: например изнасянето  на парижани извън столицата бе по-активно, отколкото преди пролетната карантина, а дължината на задръстванията на изхода от столицата счупи всички рекорди и надхвърли 700 километра.

Apple ще затвори повечето си магазини във Франция на фона на  втората вълна от COVID.

Германското федерално правителство и ръководителите на региони се договориха да въведат нови ограничения от 2 ноември, ресторантите и баровете ще бъдат затворени поне месец, а фитнес клубовете, ателиетата за красота, театрите и концертните зали ще спрат да работят. Всички мачове от футболната Бундеслига ще се провеждат през ноември без зрители.

В Испания парламентът одобри искане на правителството на лявата коалиция на страната да се удължи карантинният режим поради пандемията от коронавируса до 9 май следващата година.


Тайван, където живеят 23 млн. души, достигна рекордните 200 дни без нито един случай на местно предаване на Covid-19. От началото на пандемията потвърдените случаи на коронавирус на острова са 553, като 55 от тях са от зараза на местно ниво, а смъртните случай са 7.
У нас:

Лидерът на БСП Корнелия Нинова бе приета днес във ВМА София след положителен тест за Covid-19. Това съобщиха от партийния пресцентър днес следобед. По-рано сутринта Нинова бе на работа в парламента и чете от трибуната декларация от името на левицата.


Работното време на заведенията за хранене и питейните заведения в столицата се ограничава до 23,30 часа.

Ограничението ще влезе в сила от 1 ноември и срокът му на действие е до края на действие на заповедта на министъра на здравеопазването - 12 ноември.


Председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова е с ново обвинение за всяване на паника във връзка с нейни интервюта по време на извънредното положение, съобщи БНР.


Има предложение гимназистите да са с маски в час, ако се върнат обратно в училище.От 1 ноември Германия обявява цяла България за "рисков регион“, което налага ограничителни мерки за пътуващите от страната ни граждани като част от превенцията срещу коронавирусната инфекция.

Белгия реши да въведе по-строги карантинни мерки в опит за забавяне на епидемията от коронавируса. Те ще влязат в сила от понеделник и ще са валидни поне месец и половина.

Ограниченията включват затваряне на магазините, които не продават стоки от първа необходимост, и задължителна работа на служителите от вкъщи - за професиите, където е възможно. Удължава се и ваканцията на учениците - до 15 ноември.

Парламентът на Чехия реши до удължи до 20 ноември извънредното положение в страната. Правителството на Андрей Бабиш настояваше удължаването да бъде до 3 декември, но предложението не беше прието.

Чехия е сред европейските страни с най-сериозно нарастване на заразата от коронавирус.

Четете още, коментирайте и ни следете във

facebook