Deutsche Bank ще затвори 20% от клоновете си в Германия заради пандемията

Deutsche Bank ще затвори 20% от клоновете си в Германия заради пандемията Снимка: Mauro Sbicego/Unsplash.com

Един от всеки пет офиса на банката в Германия ще бъде закрит. Deutsche Bank се опитва да съкрати разходите си и да извлече максимална ползва от новото потребителско поведение.
Ще бъдат закрити общо 100 от всичките 500 германски клона, като затворените обекти са основно в по-малки населени места в провинцията.

Решението влиза в сила „въможно най-скоро". Това съобщи пред Reuters Филип Госоу, който отговаря за дейността на дребно на банката в Германия.

Закриването на клоновете става в период, в който Deutsche Bank преживява широкомащабно преструктуриране на глобалната си дейност. Промените започнаха още през 2019 г. в резултат на слабия годишен резултат за банката.

Commerzbank, която е конкурент на Deutsche Bank в Германия, наскоро също взе решение да закрие 200 от общо 1000 свои офиси в страната. По данни на Reuters банката планира да закрие още стотици клонове.

Традиционно в Германия броят на банковите клонове е повече, отколкото в Нидерландия или Великобритания, където потребителите са по-склонни да ползват електронно банкиране.

Пандемията от коронавирус обаче промени потребителското поведение. Все повече хора се обръщат към онлайн банкиране и банкови услуги.   

От последната финансова криза през 2008 г. насам се наблюдава спад в броя на банкови клонове на глава от населението в Европа. Причината е, че финансовите институции все повече започват да интегрират нови технологии с цел оптимизиране на разходите.

Наблюдаваните промени сред потребителите, породени от COVID-19, със сигурност ще засилят тренда на затваряне на физически банкови обекти.


Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: