САЩ: 2,7 млн. работни места в културата са закрити заради пандемията

САЩ: 2,7 млн. работни места в културата са закрити заради пандемията Снимка: Pixabay

Според изнесените данни музеите, изложбите и сценичните изкуства са понесли „непропорционално голям удар" на фона на други сфери на дейност.

Американският културен сектор се намира в безпрецедентна криза. Доклад, публикуван от вашингтонската агенция Brooking Institution, изчислява, че в него са съкратени общо 2,7 милиона работни места. В киното, модата, арт галериите и сценичните изкуства загубите възлизат на над 150 млрд. долара.

Последните две категории плащат най-високата цена в тази криза. Според доклада в художествените галерии, музеите и сценичните изкуства 50% от служителите са останали без работа, а загубите само за тях конкретно са на стойност 42,5 млрд. долара или над една четвърт от общия размер на загубите в областта на културата.

В най-тежко положение са музикантите и певците, следвани от писателите и актьорите. На този фон относително по-добре стоят нещата в живописта, скулптурата и илюстрацията, където без доходи са останали „едва” 123 639 души.

 

Данните не отчитат самостоятелно наетите творци, които напълно са изключени от статистиката. „Време е да помислим за директна помощ, насочена към сектора на културата. Всички планове за възстановяване на икономиката трябва да включват и хората на изкуството”, заключават авторите на доклада.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: