ИПИ: След срива на летния туристически сезон да се готви зимният

ИПИ: След срива на летния туристически сезон да се готви зимният

Мерките в защита на летния туризъм не успяха да предотвратят срива.

Бившият миниcтъp нa тypизмa Hиĸoлинa Aнгeлĸoвa мнoгoĸpaтнo пpизoвaвaшe бългapитe дa избepaт poдинaтa зa лятнaтa cи пoчивĸa пpeз мapт, ĸoгaтo зaпoчнa ĸpизaтa. Oт cтaтиcтиĸaтa нa Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт зa мeceцитe юни, юли и aвгycт cтaвa яcнo, чe ceзoнът нe e бил cпaceн, мaĸap чe двoйнo пoвeчe бългapи пo пpинyдa пoceтиxa poднoтo Чepнoмopиe.

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) също направи анализ на база на достъпните към момента данни. Изследването сравнява основните показатели за трите месеца, в които достъпът до черноморските курорти беше разрешен след свиването на обхвата на противоепидемичните мерки.

Спадът видимо е повсеместен, отбелязват от института, но тенденцията през трите месеца на летния сезон e към подобрение. Докато спадът спрямо същия месец предишната година през юни е 80% средно за страната, то през август е „едва“ 66%. Динамиката обаче е доста различна в отделните области – най-сериозно е засегната столицата, където с най-голяма тежест са градският туризъм и бизнес пътуванията, и се разчита преди всичко на чужденци; на фона на сериозното намаление на международните полети и пътниците големият спад тук е обясним. 

Много сходно изменение има и в трите области на Черноморието – от около 90% спад през юни до около 50% спад през август. Любопитен е обаче ръстът в области, които традиционно не се смятат за „туристически“ – Монтана, например, е удвоила броя нощувки в областта за година, Видин също постига сходен резултат. Този неочакван ръст вероятно е следствие на повишено търсене на „нетрадиционни“ дестинации извън големите туристически центрове.

 Очаквано спадът идва най-вече заради свития поток международни туристи. През призмата на приходите от нощувки можем да направим и поне груба оценка на спада на приходите на отделните области от туристическа дейност. Спадът за страната като цяло през трите летни месеца е 585 милиона лева -  от тях 303 милиона в Бургас и 161 милиона във Варна. Почти целият спад идва по линия на намаления поток чужденци – приходите от нощувките им са намалели със 76% спрямо трите летни месеца миналата година в страната като цяло, на фона на спад с малко над 8% при българите.

Летният туристически сезон 2020 понесе значителна щета, а секторът вероятно ще се възстановява с години, отбелязват експертите. На фона на бързото разпространение на коронавируса както у нас, така и в редица европейски държави, продължаващата липса на ваксина и въвеждането на нови ограничения, зимният сезон е заплашен от сходен, ако не и по-сериозен спад. Мерките в защита на летния туризъм не успяха да предотвратят срива, трябва да се запитаме, дали има нужда от въвеждане на нови мерки в подкрепа на отрасъла, обобщават от ИПИ.