Аржентина стана първата държава, одобрила ГМО пшеница

Аржентина стана първата държава, одобрила ГМО пшеница Снимка: Pixabay

За първи път в света бе одобрена устойчива на суша генетично модифицирана (ГМО) пшеница за отглеждане и търговия.

Решението на аржентинското правителство от петък предизвика яростна критика от страна на земеделските производители в страната, съобщава Ройтерс.

Сортът HB4 на биотехнологичната компания Bioceres е устойчив на суша и толерира хербицида глюфозинат натрий, което според фирмата ще помогне за увеличаване на добивите през сухите години. Но реколтата от ГМО пшеница не може да бъде пусната на пазара преди Бразилия, най-големият купувач на аржентинска пшеница, да одобри вноса й.

Миналата година 45% от изнесените от Аржентина общо 11,3 милиона тона пшеница са били изкупени именно от Бразилия. Засега обаче бразилците не са коментирали дали са готови да внасят ГМО продукта.

В същото време голям брой фермери в Аржентина се обявиха срещу решението на правителството. „Не само износът на пшеница и брашно е изложен на риск, но също така и на пелети, нишесте, глутен, хлебни изделия, юфка и всички продукти (които изискват допълнителна обработка)“, се казва в изявление на регионалните сдружения на фермерите, търговците и на Камарата на износителите на зърнени култури (CEC).

Няколко асоциации в сферата на фермерското производство в Аржентина отправиха предупреждение, че националните и международни компании вече изискват уверения, че пшеницата, която поръчват, както и брашното и фуражите от нея, няма генетични модификации. Очаква се решението на аржентинското правителство да предизвика засилен контрол и допълнителни лабораторни проби и тестове от страна на вносителите и контрагентите по веригата. Част от най-големите клиенти на пшеница вече обявиха, че ще се ориентират към алтернативни доставки, ако бъде открито наличие на ГМО.

Паралелно с това еколози за пореден път предупредиха, че все още не се знае достатъчно дали ГМО културите, третирани с препарати като натриев глюфозинат, са безопасни за хората.

Сортът пшеница HB4 е разработен от Trigall Genetics, съвместно предприятие между аржентинската фирма Bioceres BIOX.A и френската Florimond Des prez.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: