ООН: Природните бедствия - двойно повече през последните 20 години

ООН: Природните бедствия - двойно повече през последните 20 години Снимка: wikimedia.org

През последните 20 години сме станали свидетели на два пъти повече природни бедствия в сравнение с последните две десетилетия на миналия век. Това сочат данните от проучване на ООН, като според него основната причина за нарастващия брой природни стихии са климатичните промени.

Организацията на обединените нации добавя, че ако световната общност не приеме сериозно опасността, която носят със себе си тези промени, то ситуацията ще продължи да се влошава.

Между 2000 и 2019 г. броят на регистрираните природни бедствия по света е бил 7348, което е почти два пъти повече от случилите се за периода 1980-1999 г. Това съобщава Службата на ООН за намаляване на риска от бедствия.

Щетите от тези събития са на стойност близо 3 трилиона долара, като жертвите на природните стихии за последните 20 години са около 1,2 млн. души.

Пандемията от COVID-19 повиши вниманието на световните правителства и на световната общност за рисковете, на които сме изложени. Последствията от ситуацията с коронавируса са наистина огромни и неприятни, но това, което климатичните промени са в състояние да причинят, може да е дори по-лошо. Без план за „зелено" бъдеще на света ние само ще продължаваме да задълбочаваме кризата с промените в климата", заяви на пресконференция генералният секретар на Службата на ООН за намаляване на риска от бедствия Мами Мизотури.

Сякаш умишлено с дейността си водим до разрушителни последици за планетата. Това е единственото логично обяснение, което може да бъде дадено с оглед на природните бедствия, които станаха през последните 20 години", добави Мизотури.

Размерът във финансово отношение на щетите, предизвикани от стихиите, се оценява на около 3 трилиона долара. Тази стойност обаче се смята, че е непълна заради липсата на данни от много пострадали страни, най-вече в Африка и Азия. Държави от тези региони просто не дават информация за размера на разрушенията на своя територия.

Наводненията, чиито брой се е удвоил, и бурите са сред най-честите природни бедствия през последните две десетилетия. За предстоящите десет години ООН предупреждава, че най-често ще се сблъскваме със сериозни горещини.

Броят на засегнатите от увеличаващия се брой природни стихии е нараснал от 3,25 млрд. души през периода 1980-1999 г. до 4 млрд. в годините между 2000 и 2019-а.

Вече сме в състояние да спасяваме много повече човешки животи по време на природни бедствия, но за съжаление все повече хора биват засегнати, когато такъв катаклизъм се случи. Рискът от подобни явления се е увеличил неимоверно, като дори може да се каже, че те стават системни", заяви Мизотури.

Тя призова световната общност да следва предписанията и съветите на учените, както и окуражи инвестициите в програми, ориентирани към превенция и адаптирне към изменението на климата.

Най-засегнатият от бедствията регион е Азия, където се намират 8 от 10-те най-пострадали страни в света. Другите два най-пострадали континента са Африка, Северна и Южна Америка.

2004, 2008 и 2010-а са най-разрушителните години по отношение на отнети човешки животи заради природни бедствия, като жертвите във всяка от тях са над 200 хил. души.

Цунамито в Индийския океан от 2004 г. е най-разрушителният природен катаклизъм за последните 20 години. То причини смъртта на над 220 хил. души.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: