Скритата перла на Лаос: Водопадите Куанг Си

Скритата перла на Лаос: Водопадите Куанг Си Снимка: lifeglobe.net

Страната няма излаз на море, но затова пък водопадите й са истинско райско кътче

Луангпхабанг е интересен за посещение град с френска колониална архитектура, бурни реки и кралски храмове, но тук има далеч по-интересна забележителност: водопадите Куанг Си, съобщава електронното издание lifeglobe.net. 

На разположение на туристите са няколко басейна с естествена форма, разположени в самото сърце на азиатските джунгли. Страната няма излаз на море, но нейните водопади са истинско райско кътче, особено при горещо и влажно време (което почти винаги се случва в Лаос).

Маркирана пътека води от паркинга до първата група басейни. Кристално чистата тюркоазена вода изкушава да се потопите в нея, но не го правете. Най-хубавото тепърва предстои. Продължете да се движите към планината и ще видите, че всяка група басейни е още по-невероятна. Ще видите няколко малки водопада, които се спускат върху варовикови скали. Гъстата растителност на джунглата над главата създава перфектната комбинация от сянка и слънце. В една от лагуните има „въже на Тарзан", идеално за любителите на активните развлечения. Водата е толкова блестяща и прозрачна, че ти се струва, че можеш да отпиеш от нея.

Не се плашете, ако по време на плуването почувствате малки пощипвания по краката си - цената на входния билет включва и своеобразен педикюр. Водопадите са пълни с малки рибки, които обичат да ядат мъртвата кожа от ръцете и краката ви, така че просто продължавайте да плувате. И въпреки че това не е най-високият водопад в света, той определено не им отстъпва по красота.

Минавайки покрай по-малките лагуни, ще стигнете до най-големия водопад и до група скали, по които каскадно се лее най-чистата вода. По-добре подготвените туристи могат да продължат по неравна камениста пътека нагоре, за да се насладят на великолепната гледка към лаоските джунгли и околната селска местност.

Слизайки обратно надолу, не пропускайте възможността да поплувате още малко. След трудното изкачване няма нищо по-добро от плуването в освежаващата прохладна вода. Най-добрият съвет при избора на място за къпане е да намерите такова, където няма други туристи и можете да се насладите на гледките и звуците на този природен рай.

Преди да си тръгнете, не забравяйте да посетите приюта на лунната мечка. Лунните мечки са изчезващ вид, който се преследва от ловците поради лечебната им жлъчка. В приюта спасяват и се грижат за 20 ранени и изтощени малки мечета. Милите им тромави и странни движения със сигурност ще ви очароват, така че не пропускайте шанса да видите отдавна изгубените роднини на Мечо Пух.

Водопадът Куанг Си се намира на около 25 километра от Луангпхабанг. Можете да стигнете до него, като наемете автомобил, скутер или си поръчате такси. Входната такса от $ 2-3 осигурява достъп до целия комплекс, както и до съблекалните и тоалетните. Извън парка има много павилиони и сергии с храна. 

Носете със себе си слънцезащитен крем, средства против комари и водоустойчиви обувки. Имайте предвид, че местните жители обикновено не носят бански костюми и дори поради скромност и свенливост могат да плуват и с дрехите си, така че бъдете уважителни към тях.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: