Близо 718 млн. лева е обявила и планирала ОПИК в помощ на бизнеса

Близо 718 млн. лева е обявила и планирала ОПИК в помощ на бизнеса Снимка: МИ

Четири са процедурите за подпомагане, по които ще се работи до края на годината.

Четири нови процедури в подкрепа на българските фирми по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) започват до края на месец октомври. Те са за безвъзмездна финансова помощ за 200 млн. лв. 
Това заяви заместник-министърът на икономиката Яна Топалова, която откри онлайн събитието „Government2Business: Държавата в подкрепа на бизнеса". Участници във форума бяха представители на ОПИК, Фонд на фондовете, Българска банка за развитие, Българска агенция за експортно застраховане и Българска фондова борса, които дадоха подробна информация за програмите за финансиране на малкия и средния бизнес.

Съгласно предварително изчислените срокове, до края на този месец се очаква на бъдат обявени две нови процедури в подкрепа на бизнеса за преодоляване на кризата с коронавируса по линия на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" от наличния й бюджет, обяви Илияна Илиева - главен директор и ръководител на Управляващия орган на ОПИК.

Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" е основният програмен документ на национално ниво, очертаващ помощта за българския бизнес от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Подкрепата е съсредоточена върху развитие на иновациите, предприемачеството, капацитета за растеж на малките и средните предприятия, както и тяхната енергийна и ресурсна ефективност. За справяне с кризата, предизвикана от пандемията, програмата е предвидила конкретни мерки в помощ на микро, малки и средни предприятия.

Мерките, които ОПИК е обявила и планирала за обявяване до края на годината в помощ на българските предприятия, са в размер на близо 718 млн. лева. Основната им цел е осигуряване на оперативен капитал за микро, малки и средни предприятия. Общият бюджет на двете процедури, които включва програмата, е 373 млн. лева. 

Мярката за подкрепа на предприятията, извършващи автобусни превози, има бюджет 30 млн. лева. По нея крайните ползватели ще могат да кандидатстват за грантове от 3 до 450 000 лв., но не повече от 8% от оборота си. 
За мярката за подкрепа на предприятията от туристическия и туроператорския сектор са предназначени 10 млн. лева., които крайните бенефициенти могат да използват за покриване на текущите нужди на предприятията, за суровини, материали, горива, труд и т.н. Информацията относно условията и начина за кандидатстване към крайните получатели на помощта предстои да бъде публикувана допълнително.

До края на октомври ще започне процедура по ОПИК в подкрепа на т.нар. големите малки компании с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията. Тя ще бъде с бюджет 78 млн. лв. за осигуряване на ликвидност, на оборотни средства и покриване на разходи на фирмите. Втората процедура, която ще стартира, е „Адаптиране на дейността на МСП в контекста на COVID-19" с бюджет също от 78 млн. лв. Тя ще бъде за реорганизиране и създаване на безопасни условия на труд в условията на пандемия.

ОПИК планира две основни мерки с общ бюджет приблизително 400 млн. лева, които ще са в помощ на малките и средните предприятия по линия на инструмента на Европейската комисия React-EU. Те ще достигнат до тях в рамките на месец или два. 

Първата мярка е за възстановяване и растеж. Допустими кандидати по нея ще бъдат всички малки и средни предприятия от всички сектори. Необходимо условие е да имат три приключили години, като последната трябва да е 2019 г. Допустимите дейности по процедурата са такива, свързани с производствени инвестиции, необходими за преодоляването на проблеми, свързани със стари технологии, високи разходи и ниско качество на продукта или услугата. По тази мярка се предвижда да се предоставят оборотни средства, които ще бъдат ограничени. Целта на процедурата е да се наблегне на инвестиционните разходи.

Втората процедура ще бъде „Цифрови и зелени иновации". По нея могат да кандидатстват малки и средни предприятия с три приключени години, като отново последната да е 2019 г. Допустимите дейности по тази процедура са: преконфигуриране на бизнес процеси и модели, използване на нови алтернативни материали, подобряване на управлението на отпадъци, както и подобряване на характеристиките на продуктите и услугите от гледна точка на кръговата икономика. По тази процедура ще се финансират дълготрайни активи и услуги.

Има заделени средства и финансови инструменти за подпомагане на малките и средните предприятия през Фонда на фондовете. Като допълнителна мярка се работи с рециклирани средства по инициативата Jeremie. По тази инициатива е създаден нов дългов инструмент, който е управляван от Европейския инвестиционен фонд и се изпълнява изцяло с рециклиран ресурс. Инструментът подпомага развитието на търговското финансиране за бизнеса от страна на българските банки при облекчени кредитни условия. Инициативата е в рамките на споразумението между Министерство на икономиката и ЕИФ и се изпълнява като гаранционен инструмент за защита на кредитния риск при дългово финансиране под формата на акредитиви, банкови гаранции, факторинг и други кредитни операции. Инструментът е изцяло в подкрепа на търговската дейност на малките и средните предприятия. 

Общият размер на гаранцията, която се поема от ЕИФ по този инструмент, е 160 млн. лева, с възможност за подкрепа от нови кредити в размер на 800 млн. лева. Максималният размер на кредит, който крайният бенефициент може да получи, е до 3 млн. евро за оборотни и многоцелеви нужди при облекчени условия. Размерът на гаранцията, която се покрива, е 80%, а периодът на отдаване на кредита - до 36 месеца. Максималният период на изплащане на кредита е до 5 години. За момента интерес към този инструмент са заявили три банки - УниКредит Булбанк, Обединена българска банка и Прокредит банк. Те ще подпишат в най-кратки срокове споразумения с ЕИФ и ще стартират своите процедури.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: