Магията на екзотичните гъби и полезното им въздействие върху организма

Магията на екзотичните гъби и полезното им въздействие върху организма Снимка: https://pixabay.com/

Гъбите често се причисляват към зеленчуците, но хранителните им свойства са по-близки до тези на месото.

Използвани в много кухни по света, гъбите са известни още като „месото на растителния свят". За разлика от него обаче те имат значително по-ниско съдържание на калории и често го заместват в хранителните режими с цел намаляване на теглото. Тези необикновени организми притежават редица полезни свойства и консумацията им може значително да подобри здравословното ни състояние. Гъбите са богати на калий и мед и бедни на мазнини, въглехидрати и сол. Затова ако искате да се отървете от някой друг излишен килограм, оставете раницата за фитнес и си забъркайте някоя вкусна гъбена гозба или посегнете към специализирана хранителна добавка, съдържаща безценните продукти. 
 

Според множество съвременни проучвания, освен доказаните им хранителни свойства, гъбите имат и антибактериално и противовъзпалително действие. Също така намаляват кръвното налягане, регулират кръвната захар, понижават холестерола и засилват имунната ни система. Някои видове дори помагат в борбата срещу ракови заболявания и стрес. От векове те биват използвани в китайската медицина заради лечебните свойства, които притежават, но внимавайте. Не всички видове са полезни. 

 

В този материал ще разгледаме няколко екзотични представители на гъбеното царство и благоприятното им влияние върху здравословното ни състояние. 

 

Майтаке 

На японски „Maitake“ означава танцуваща гъба. Казват, че гъбата е получила името си, след като хората са танцували от щастие, когато са я намерили в дивата природа. Тази гъба е вид адаптоген. Адаптогените помагат на тялото в борбата срещу всякакъв вид психически или физически увреждания. Те също така работят за регулиране на системите на тялото, които са станали небалансирани. Въпреки че тази гъба може да се използва само в рецепти като овкусител, тя също бива считана и за лечебна. В сравнение с други гъби, майтаке показва по-добри резултати за предотвратяване и лечение на рак и други здравословни състояния. Майтаке също има положителен ефект върху цялостния имунитет. Този вид гъби са богати на антиоксиданти, витамини В и С, мед, калий, фибри, минерали, аминокиселини.  
 

Шийтаке 

Гъбите шийтаке са едни от най-популярните гъби в световен мащаб. Те са ценени заради наситения си, солен вкус и разнообразните ползи за здравето. Съединенията в шийтаке могат да помогнат в борбата с рака, да повишат имунитета и да поддържат здравето на сърцето. В китайската медицина се смята, че шийтаке повишава здравето и дълголетието, както и подобрява кръвообращението
 

Кордицепс 

Кордицепс е род паразитни гъби, който расте върху ларвите на насекомите. Когато тези гъби атакуват своя гостоприемник. Така покълват дълги, тънки стъбла, които растат извън тялото на гостоприемника. Останките от насекомите и гъбите са били събирани на ръка, изсушавани и използвани в традиционната китайска медицина от векове за лечение на умора, болести, бъбречни заболявания и слабо сексуално желание

 

Херициум 
Гъбите херициум, известни още като hou tou gu или yamabushitake, са големи, бели, рошави гъби, наподобяващи лъвска грива. Използват се както за кулинарни, така и за медицински цели в азиатските страни като Китай, Индия, Япония и Корея. Могат да се консумират сурови, варени, сушени или като чай. Техните екстракти често присъстват в хранителните добавки. Мнозина описват вкуса им като този на морските дарове. Гъбите херициум съдържат биоактивни вещества, които имат благоприятен ефект върху тялото, особено върху мозъка, сърцето и червата. Изследвания са установили, че съдържат две специални съединения, които могат да стимулират растежа на мозъчните клетки: хериценони и еринацини, като по този начин ни предпазват от деменция. Също така помагат за облекчаването на леки симптоми на депресия и безпокойство, като също могат да ускорят възстановителния процес на нервната система


 

Екзотиката у дома 

Имайки предвид, че тези видове са с екзотичен произход, трудно бихте могли да ги откриете на масовия пазар. Но компании като Snep успяват да реализират редица продукти, в чийто състав присъстват екстракти от тези полезни гъби. Благодарение на тях и съвременните технологии, разполагате с лесен достъп до полезните съставки и не сте принудени да прибягвате до специални начини за правилното им съхраняване и приготвяне. Така цялостното здравословно състояние на вашия организъм е само на един клик разстояние.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: