Чаената гъба: Тайният еликсир за изгаряне на мазнини?

Чаената гъба: Тайният еликсир за изгаряне на мазнини? Снимка: https://pixabay.com/

Учените са установили, че чаената гъба помага за изгарянето на мазнини

Ново проучване, което разглежда кръглите червеи, установи, че микроорганизмите в чаената гъба могат да колонизират червата и да предотвратят натрупването на мазнини.

Проучване, проведено от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил, установи, че кръглите червеи, които са консумирали микроорганизми с чаена гъба, са „пренастроили“ метаболизма на мазнините си. Те са имали намаляване на запасите от мазнини, което не е причинено от намаляване на способността им да абсорбират хранителни вещества.

Генетичният анализ показва, че ефектът е причинен от увеличаване на количеството протеини за изгаряне на мазнини, произведени в червата. Изследователите казват, че тези ползи са подобни на гладуването при хората.

„Това проучване полага основите за дешифриране на молекулярните механизми, които може да са в основата на предполагаемите ползи за здравето от чаена гъба“, казва студентката по молекулярна биология Рейчъл ДюМез-Корнегей.

Учените бяха изненадани, че тестовите субекти, които консумират пробиотични чаени гъби, имат по-малко натрупване на мазнини. Резултатите предполагат, че чаената гъба може да предизвика „състояние след гладуване“ в тялото, дори когато има достатъчно хранителни вещества.

Изследователите планират да проведат допълнителни клинични изпитвания, за да проучат допълнително механизмите, които стоят в основата на предполагаемите ползи за здравето на чаената гъба.

Въпреки че има малко научни доказателства в подкрепа на здравните твърдения, някои съставки в чаената гъба може да са полезни. Млечнокиселите бактерии, открити в чаената гъба , имат пробиотични свойства. Освен това чаената гъба съдържа голямо количество витамини от група В.

Чаената гъба е позната на хората от почти 2000 години. Използвана е известно време в Китай, а след това достига до Русия и Япония. Тя придоби популярност в Европа в началото на 1900 г. и едва сега набира интерес в Съединените щати, където сега се рекламира от търговците като здравословна енергийна напитка.

Материалите, публикувани на тази страница, са с информационен характер и са предназначени за образователни цели. Посетителите на сайта не трябва да ги използват като медицински съвет. Определянето на диагнозата и изборът на метод на лечение остава изключителна прерогатив на вашия лекуващ лекар! Редакторите не носят отговорност за възможни негативни последици, произтичащи от използването на информацията, публикувана на сайта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: