Открита е гъба с потенциал за предпазване от радиация

Открита е гъба с потенциал за предпазване от радиация Снимка: goodnewsnetwork.org

Вид гъба, която използва ядрената радиация като енергия, може да послужи за предпазване на астронавтите от потенциална вреда.

Извън защитата на  магнитосферата и атмосферата на Земята, астронавтите са подложени на двайсет пъти по-високо количество на йонизираща радиация. Това са нива, които не могат да бъдат издържани без защита. Но откритие на мястото на ядрения инцидент Чернобил в Украйна предлага възможно решение.

Екип от учени от Станфорд,  откриват тип гъба, която расте в разрушените реактори на атомната електроцентрала в Чернобил. Те подозират, че щом има форми на живот, които могат да оцелеят при дългосрочно излагане на високи нива на радиация, може би те ще помогнат за предпазване на астронавтите по време на извънземни пътешествия.

Гъбата, наречена cladosporium sphaerospermum, използва пигменти меланин, за да превръща гамма радиацията в химическа енергия по време на процес с название radiosynthesis. Наблюдението на този процес довежда до решението на учените да убедят НАСА гъбата да бъде изпратена до Международната Космическа Станция (ISS) за тест.

В Международната Космическа Станция, експериментът завършва със смесени резултати. Гъбата била разпределена на около половината площ от повърхността на лабораторно стъкло, като по време на следващите 30 дни, нивата на радиация били измервани, за да се сравни какво количество преминава през гъбите и стъклото взети заедно в сравнение със стъклото, поставено самостоятелно върху другата половина.

Нивата на радиация били намалени едва с 2%, което не бил резултатът, на който се надявали учените. Независимо от това, сравнително малката цифра не означа, че експериментът е бил провал.

Учените от BioRxiv подробно описват как техните резултати могат да бъдат екстраполирани, за да се създаде бариера с почти изцяло нулева стойност за бъдещи астронавти на мисии до Марс или Луната, превозни средства и структури.

„Изчисленията, основаващи се на коефициентите на линейно затихване, показват, че 21 см. (8 инча) дебел слой от тази гъба може до голяма степен да анулира годишния дозов еквивалент на радиационната среда на повърхността на Марс“.

Това звучи напълно фантастично, но при успешно приложение, тази гъба би могла да спаси животи срещу почти никаква финансова инвестиция.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: