
Как да подобрим уменията си на барбекюто и да приготвим най-добрата лятна вечеря
- Био храни
- Източник: The Guardian
- Автор:

Гриловани зеленчуци, златни шишчета, ароматна риба... Това са само част от нещата, които очакват да бъдат сготвени. Но как бихме могли да надградим уменията си и да спретнем вечеря, която да се хареса и на най-капризните ни приятели? Приготвили сме ви списък с трикове, с които да станете майстор готвач за минути.
1. Нагласете барбекюто/грила си на няколко зони
Една от грешките, които хората често правят, е да приготвят храната си на прекалено висока температура. Затова препоръчваме да настроите грила си на две зони - една с по-висока и една с по-ниска температура, като поставите повече въглища от едната страна и по-малко от другата. По този начин ще имате повече контрол и ще можете да готвите, без да се притеснявате, че храната ви ще загори.
2. Не гответе зеленчуците прекалено дълго
Макар и меките зеленчуци да са вкусни, те губят голяма част от хранителната си стойност, когато се готвят прекалено много. Повечето зеленчуци (като тиквички и гъби) се нуждаят само от няколко минути, за да са готови. А когато тиквичките са леко сурови, са дори по-вкусни от пресготвените. Друг трик, който ще помогне за по-месести зеленцуци (като моркови), е да ги бланширате, преди да ги мариновате и сложите на грила - така ще поемат маринатата по-добре и ще се сготвят по-бързо.
3. Внимавайте с рибата
На всички ни се е случвало рибата да се залепи по грила и да я изваждаме на парченца. Затова заложете на риба с по-дебела кожа, като сьомга например. Ако все пак заложите на риба с по-тънка кожа, просто я обвийте във фолио, преди да я хвърлите в жарта.
4. Не правете бургерите прекалено дебели
Няма да се сготвят толкова добре, ще са прекалено сложни за готвене и рискувате да останат сурови по средата и черни отвън. Затова просто направете бургерите си тънки, а винаги можете да сложите повече от едно кюфтенце между хлебчето. Един трик, който веднага променя вкусовия профил, е да намажете бургер кюфтенцата с малко горчица от едната страна, преди да довършите готвенето. Тя ще придаде лека киселинност, която ще накара гостите ви да онемеят.
5. Експериментирайте с различни вкусове
Не се страхувайте да експериментирате. Ще се изненадате колко богат вкусов профил можете да постигнете, ако смесите нетрадиционни вкусове. Сложете гриловани праскови или круши в салатата, изстискан портокал и портокалова кора в маринатата за свежест или просто добавете някоя ориенталска подправка към месото (като канелата). Добавете сосове на основата на олио или кисело мляко, смесени с подправки, и ще видите как храната мигновено ще изпъкне. Не се притеснявайте да експериментирате, като се стремете винаги да има баланс между вкусовете.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Сред децата станаха популярни плюшените играчки с изкуствен интелект

Харков обяви ден на траур

Sky News публикува списък с възможните места за среща между Тръмп, Путин и Зеленски

Украинските власти смятат да изразходват половината от бюджета за покупка на оръжие

Унгария през юни стана основният вносител на газ от Русия

Европейски лидери придружават Володимир Зеленски във Вашингтон

Официално Словакия не въоръжава Украйна, но „частно” ѝ продава оръжие

Търговците трябва да спазват работното си време и през летния сезон
