Как да подобрим уменията си на барбекюто и да приготвим най-добрата лятна вечеря

Как да подобрим уменията си на барбекюто и да приготвим най-добрата лятна вечеря Снимка: Photo by Lee Myungseong on Unsplash

С настъпването на лятото дойде моментът да извадим барбекюто и да съберем любимите си хора около трапезата - но как да ги зашеметим с най-прекрасната вечеря (или брънч)?


Гриловани зеленчуци, златни шишчета, ароматна риба... Това са само част от нещата, които очакват да бъдат сготвени. Но как бихме могли да надградим уменията си и да спретнем вечеря, която да се хареса и на най-капризните ни приятели? Приготвили сме ви списък с трикове, с които да станете майстор готвач за минути.


1. Нагласете барбекюто/грила си на няколко зони


Една от грешките, които хората често правят, е да приготвят храната си на прекалено висока температура. Затова препоръчваме да настроите грила си на две зони - една с по-висока и една с по-ниска температура, като поставите повече въглища от едната страна и по-малко от другата. По този начин ще имате повече контрол и ще можете да готвите, без да се притеснявате, че храната ви ще загори.


2. Не гответе зеленчуците прекалено дълго


Макар и меките зеленчуци да са вкусни, те губят голяма част от хранителната си стойност, когато се готвят прекалено много. Повечето зеленчуци (като тиквички и гъби) се нуждаят само от няколко минути, за да са готови. А когато тиквичките са леко сурови, са дори по-вкусни от пресготвените. Друг трик, който ще помогне за по-месести зеленцуци (като моркови), е да ги бланширате, преди да ги мариновате и сложите на грила - така ще поемат маринатата по-добре и ще се сготвят по-бързо.


3. Внимавайте с рибата


На всички ни се е случвало рибата да се залепи по грила и да я изваждаме на парченца. Затова заложете на риба с по-дебела кожа, като сьомга например. Ако все пак заложите на риба с по-тънка кожа, просто я обвийте във фолио, преди да я хвърлите в жарта.


4. Не правете бургерите прекалено дебели


Няма да се сготвят толкова добре, ще са прекалено сложни за готвене и рискувате да останат сурови по средата и черни отвън. Затова просто направете бургерите си тънки, а винаги можете да сложите повече от едно кюфтенце между хлебчето. Един трик, който веднага променя вкусовия профил, е да намажете бургер кюфтенцата с малко горчица от едната страна, преди да довършите готвенето. Тя ще придаде лека киселинност, която ще накара гостите ви да онемеят.


5. Експериментирайте с различни вкусове


Не се страхувайте да експериментирате. Ще се изненадате колко богат вкусов профил можете да постигнете, ако смесите нетрадиционни вкусове. Сложете гриловани праскови или круши в салатата, изстискан портокал и портокалова кора в маринатата за свежест или просто добавете някоя ориенталска подправка към месото (като канелата). Добавете сосове на основата на олио или кисело мляко, смесени с подправки, и ще видите как храната мигновено ще изпъкне. Не се притеснявайте да експериментирате, като се стремете винаги да има баланс между вкусовете.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: