Защо растат цените за мобилни телефони Huawei в Китай?

Защо растат цените за мобилни телефони Huawei в Китай? Снимка: Unsplash.com

Санкциите от страна на САЩ са основната причина за засиленото търсене на Huawei телефони на китайския пазар.
Наблюдава се скок в търсенето и продажбите на нови и използвани телефони Huawei на най-големия пазар за електроника в света в китайския град Шензен през последния месец, съобщава Reuters.

Причината е, че потребителите бързат да закупят апарати с висок клас Kirin микрочипове, които досега бяха произвеждани чрез дъщерната на Huawei компания HiSilicon. В края на септември предстои спиране на производството на този вид микрочипове.

От Reuters припомнят, че САЩ забраниха на доставчици на полупроводници да доставят части за производството на микропроцесорите на Huawei. 

Така TSMC, която е основен снабдител за направата на чиповете Kirin на Huawei, отказа да доставя за китайския техно гигант. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Huawei в шпионаж и връзки с китайското правителство, което доведе до включването на компанията в черния списък на фирми, които са заплаха за националната сигурност на Америка. 

Наскоро към списъка бяха добавени мобилното приложение WeChat, собственост на китайската компания Tencent, и приложението TikTok на ByteDance, за което все още текат преговори с цел промяна на собственика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: