Финансови съвети при рецесия

Финансови съвети при рецесия


Прочетете първата част: „Тежки уроци от последната рецесия"



Рецесията през 2007 – 2009 г. разруши работни места в САЩ и в крайна сметка стигна и до моята работа. След като завърших през 2009 г., работих четири месеца като изпълнителен асистент в организация с нестопанска цел, преди да бъда съкратен.

Имах ограничени финансови познания, кратък работен опит и много неща, които тепърва да докажа, за да пробия в областта на журналистиката, крайната ми цел. По пътя си получих ценни уроци, които могат да ви помогнат да управлявате финансите си по време на рецесията заради коронавируса.

Създайте си множество потоци от доходи
Аз все пак исках журналистически опит и допълнителни доходи, затова, въпреки новата си работа на пълен работен ден, се научих да снимам и монтирам видео. Започнах да работя на свободна практика през 2010 г. Година по-късно стартирах и малък бизнес за консултации в социалните медии.

Гросман също имала други цели. „Винаги съм искала да стана писател много обичам да говоря за пари“, каза тя.

Докато е безработна във Флорида, тя стартира блога си „Пестеливи изповеди“. Тогава от четене на книги тя се научава как да пише и търси обратна връзка от редактори във вестници. През 2013 г. напуска работата си в Тексас, за да работи по своя блог на пълен работен ден.

Защитете кредита си - но първо защитете себе си
При криза като COVID-19 много нормални финансови правила не се прилагат. Може да се наложи да използвате кредитна карта, за да купите хранителни стоки или за спешни случаи. Може да се наложи да направите малко плащане, за да покриете наема. Може дори да се наложи да се свържете с издателя на картата си и да поискате отсрочки на плащане, например.

Дори и с три работни места, понякога се борех да направя минималните плащания по кредитните си карти поради високи салда и лихвени проценти. Никога не съм пропускал да го направя, но много съм се стресирал. Исках запис на навременните плащания и добрия кредит, който те изграждат, за да мога да се класирам за бъдещи оферти с ниски лихви.

Това е достойна цел, но по време на извънредна ситуация поставете на първо място това да се изправите на крака. След като го направите, ще имате време за останалото.

Правете обмислени парични ходове
В крайна сметка напуснах апартамента си и се преместих при съквартиранти. При следващата ми работа се научих как да искам повишение. Всяка година, когато работното ми натоварване и отговорности се увеличаваха, исках по-висока заплата. Питането в началото е неудобно, но става по-лесно с опита. Допълнителните пари в крайна сметка изплатиха дълговете ми.

Въздействието на рецесията е до голяма степен извън вашия контрол, но реакцията ви не е. Със стратегически стъпки можете да се изолирате от нея и да създадете нови възможности.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: