Кога говорим в роуминг и кога разговорът се регистрира като международен?

Кога говорим в роуминг и кога разговорът се регистрира като международен? Снимка: pikist.com

Какво е важно да знаете за таксуването на обажданията извън България

Ако от българския си мобилен номер, докато сте у нас, осъществите телефонно обаждане към абонат на телекомуникационна компания в друга държава членка на Европейския съюз, разговорът ще бъде регистриран като международен и ще се таксува по тарифата за този вид изходящи позвънявания, съгласно индивидуалния ви абонаментен план. 

При набиране от номер на телеком в България, когато сте в която и да е страна от ЕС, до номер на чужда държава от Съюза, разговорът ще бъде в роуминг

Поводът за тези разяснения е постъпило до онлайн платформата „Ние, потребителите“ запитване и молби от граждани за разяснения след изненадващо за тях таксуване на проведен разговор от България до абонат на чуждо телекомуникационно дружество. 

Запитването гласи: „Съпругата ми има договор с телеком за неограничени минути към всички мрежи и в роуминг в ЕС. Разговорите и с дъщеря ни, която е студентка в Италия и е абонат на тамошна телекоминикационна компания, се таксуват като международни. Аз също разговарям с нея от своя български номер, но на мен не ми отчита никакви такси. Има ли смисъл да подавам жалба?“

„Разговорът е таксуван като международен, тъй като обаждането е от намиращ се у нас абонат на телекомуникационна компания в България до абонат на телеком в Италия, макар тя да е държава в ЕС. Тези разговори се регистрират като международни и се заплащат съгласно индивидуалния план на всеки абонат. При включени безплатни минути за международни разговори, първо се изразходват те и чак тогава започва начисляване на суми по тарифата към договора на абоната. Поради това известно време може да разговаряте „безплатно“, гласи отговорът на експертите от „Ние, потребителите“.

Ако сте в която и да е страна от ЕС и от българския си номер се обадите до номер на чужда държава от Съюза, разговорът ще бъде в роуминг. Така ще е и когато сте на гости в същата държава и звъните на домакините си на номера им от тамошния телеком, и когато сте на почивка в Испания например и им се обаждате, за да им разкажете как преминава пътуването ви, добавят специалистите по потребителски права.  

В случай, че близките ви са в друга европейска държава, където учат и/или работят и имат български номер, то разговорите помежду ви също ще са в роуминг. За да бъде спазена обаче т.нар. „политика за справедливо ползване“ на европейския регламент, абонатът с български номер в чужбина трябва да е пребивавал у нас през два от последните четири месеца. В противен случай на него може да му бъдат начислени допълнителни такси, предупреждават от „Ние, потребителите“.

Преди да осъществите обаждания, да изпращате кратки текстови съобщения или да ползвате интернет до или в държава от ЕС или от останалия свят внимателно прочетете условията за предоставяне на съответните услуги (роуминг/международни) и при необходимост поискайте допълнителни разяснения от консултантите на телекома си. При съмнения за неправилно начислени суми може да подадете жалба първо до съответния телеком, а на следващ етап - към Комисията за регулиране на съобщенията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: