Полезно ли е да се спи с чорапи?

Полезно ли е да се спи с чорапи? Снимка: popmech.ru

Спането с чорапи е твърде странно, но медицинските специалисти твърдят, че то е полезно

Очевидно е, че да се спи с чорапи е най-малкото странно и неудобно. Въпреки това има основателна научна причина за тази „гардеробна перверзия", пише  интернет порталът popmech.ru.

Д-р Каран Радж, работещ в Националната служба по здравеопазване на Англия, обясни в TikTok на милиони свои абонати защо спането с чорапи е полезно за здравето.

„Чорапите преди заспиване увеличават кръвообращението в краката, което води до разширяване на кръвоносните съдове. Когато кръвоносните съдове се разширяват, те могат да се избавят от топлината много по-бързо поради по-голямата площ. Това позволява на вътрешната телесна температура да се понижава по-бързо, а оптималният сън изисква по-ниска вътрешна температура на тялото", казва лекарят.

Ако сте готови да направите тази необичайна стъпка и да си легнете с чорапи, важно е да изберете не твърде тесни чорапи, тъй като тесните могат да причинят точно обратния ефект - да влошат кръвообращението.

Не само д-р Радж мисли, че сънят с чорапи е добра идея. Американската организация National Sleep Foundation също вярва, че човек не бива да спи със студени крака.

Много хора, разбира се, не са готови да обуят чорапи преди лягане. Ето защо експертите съветват да се постави в леглото под краката грейка с топла вода или допълнително топло одеяло. Medical News Today също така предлага преди сън да си вземете топла вана за краката.

Освен че подобряват кръвообращението, чорапите помагат за намаляване на горещите вълни по време на менопаузата, а така също за предотвратяване на напуквания на петите и изсушаване на краката.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: