САЩ се опитват да привлекат арабските страни в натиска срещу руския петрол

САЩ се опитват да привлекат арабските страни в натиска срещу руския петрол Снимка: slate.com

Белият дом е изпратил вчера в Саудитска Арабия специалния си координатор за Близкия изток Брет Макгърк.

Целта на посещението му е да подготви официална среща между президента Джо Байдън и престолонаследника Мохамед Салман ал Сауд. Според axios.com, събитието, което не се е случвало от много време, ще се състои на 15 юли.

Изданието отбелязва, че Белият дом съзнателно не афишира срещата като двустранни преговори, а подчертава, че това е „само част от голямото посещение на Байдън в Близкия изток“. Американски официални представители заявиха през юни, че Байдън ще се срещне с престолонаследника на Саудитска Арабия, за да „възстанови връзките, да обсъди увеличаване на производството на петрол и да се опита да нормализира отношенията между Рияд и Тел Авив“. 

Сянка върху тези добри намрения хвърля убедеността на американското разузнаване, че саудитският престолонаследник има пръст в убийството на журналиста Джамал Хашоги.

Джо Байдън ще започне работното си пътуване от Израел, след което ще отиде в Джеда, за да участва в срещата на върха с лидерите на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет, Бахрейн, Кувейт, Катар, Оман, Йордания и Ирак. Очаква се страните да обсъдят и производството на петрол. Има сигнали, че някои от настоящите членове на ОПЕК + разглеждат възможността за изключване на Русия от споразумението.

Първите съобщения за близкоизточния тур на Байдън се появиха в началото на март, а през юни излязоха и подробности за намерението на САЩ да се опитат да убедят арабските държави – основно ОАЕ и Саудитска Арабия - да увеличат производството на петрол и да повлияят върху настоящите високи цени на горивата. Официален Рияд все още заема изчаквателна позиция заради близките си отношения с Русия и не бърза да вземе страна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: