Историческата среща на върха в Рияд - много изявления без резултат

Историческата среща на върха в Рияд - много изявления без резултат Снимка: i24news.tv.

Общият форум на Арабската лига и Организацията за ислямско сътрудничество (OIC) относно ситуацията в Газа събра знакови фигури

Иранският президент Ибрахим Раиси посети Саудитска Арабия за първи път, както и за първи път от десетилетие на една маса седнаха саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман и президентите на Сирия, Египет и Турция - Башар ал-Асад, Абдел Фатах ас-Сиси и Реджеп Тайип Ердоган.

Изявленията на участниците бяха традиционни, обобщава i24news.tv. Раиси, който преди срещата настоя за „дела, а не думи”, повтори „запазената си марка” - всестранен бойкот на Израел и „прекратяване на всякакъв вид политически и икономически отношения на ислямските страни с ционисткия режим”.

Президентът на палестинската автономия Махмуд Абас също беше традиционен, обвинявайки САЩ „за липсата на политическо решение” и призовава Белия дом „да спре израелската агресия и да работи за прекратяване на израелската окупация на нашата земя, хора и светини“.

Ердоган, който отново прекъсна връзките си с Израел и не призна Хамас за терористична организация, призова Международната агенция за атомна енергия да разкрие атомните оръжия на Израел и засегна ситуацията само с няколко неясни думи: „Като убива невинни деца и жени, Израел се опитва да отмъсти за атаките от 7 октомври, които може би много от нас не одобряват”.

Едва след срещата турският президент призова Иран, Египет и държавите от Персийския залив да окажат дипломатически натиск върху Израел и САЩ, за да спрат сухопътната офанзива на израелската армия в Газа. Учудващо от честите опити на Турция да действа като посредник в конфликти, Ердоган не включи страната си в предложените дипломатически усилия - може би заради факта, че Турция е отворена за големи инвестиции на богатите лидери на Хамас.

Сирийският президент Башар Асад, обвиняван за военни престъпления срещу сирийската опозиция, разкритикува "порочния кръг", който позволява на Израел да извършва "престъпления в Газа"

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, чиято страна приютява висши фигури от Хамас, основно милионери, беше реторичен: „Чудим се докога международната общност ще третира Израел като че ли е над международното право“.

Саудитският престолонаследник принц Мохамед Бин Салман потвърди, че Кралството категорично отхвърля продължаващата „агресия, окупация и принудително разселване” на народа на Газа и подчерта, че Израел носи отговорност за „престъпленията срещу палестинския народ и ресурси“, 

Участниците не признаха правото на Израел да се защитава, но политически анализатори коментират, че изявленията, както и цялото събитие, нямат политическа сила – освен че лидерите ще могат да демонстрират в страните си, че подкрепят общественото възмущение от ситуацията в Газа.

През вчерашния ден про-палестинска демонстрация в Лондон събра над 300 000 души и завърши с повече от 100 ареста, докато в Париж 180 000 се стекоха на митинг срещу антисемитизма.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: